DA LI SE SLAVA SME SLAVITI U KAFANI? Mnoge muči pitanje, da li crkva dozvoljava ovakav način obeležavanja praznika?

Autor:

Vesti

29.11.2023

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoga domaćinstva muči pitanje, da li krsna slava sme da se slavi u kafani?

DA LI SE SLAVA SME SLAVITI U KAFANI? Mnoge muči pitanje, da li crkva dozvoljava ovakav način obeležavanja praznika?

Foto: Shutterstock

Sve veći je broj je onih koji krsnu slavu proslavljaju u restoranima, neretko i uz muziku, te je slika moderne krsne slave dosta drugačija od one na koju smo navikli vekovima unazad.

Simbol identiteta srpskog naroda je zasigurno krsna slava, ali sam način obeležavanja e menjao kroz godine, te dok domaćini nastoje da trpeza bude bogatija, dok iz Srpske pravoslavne crkve podsećaju da hrana i piće nisu suština slave.

Način na koji se slavi slava praktikuje se već devet vekova, a koncept je postavio Sveti Sava. Slava je ostala u svesti ljudi, te je preneta i u gradove kada su ljud napuštali svoja seoska ognjišta prilikom urbanizacije i industrijalizacije.

Kupovina gotovog slavskog kolača ne menja osnovnu strukturu slave, i  Crkva ne zabranjuje poslavu u kafani. Za obeležavenje slave najvažniji su sveća, kolač, žito i vino, naglašava se uz osvrtanje da sve veću pažnju ljudi obraćaju na trpezu, nego na sveca. Zapravo, slava bi trebalo da bude skroman i pobožan susret - koji približava ljude i ukazuje na duhovnu vertikalu, prenosi Alo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading