DA LI STE ČULI ZA "SINDROM NOVOGODIŠNJE JELKE"?! Iako svi uživamo u dekorisanju svog doma, moramo biti OPREZNI - EVO ŠTA MOŽE DA VAM SE DESI!

Autor:

Vesti

22.12.2023

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako deluje nelogično, zdravstveni rizik od prirodne ili veštačke jelke zaista postoji.

DA LI STE ČULI ZA "SINDROM NOVOGODIŠNJE JELKE"?! Iako svi uživamo u dekorisanju svog doma, moramo biti OPREZNI - EVO ŠTA MOŽE DA VAM SE DESI!

Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju božićna dekoracija, jelka je nezaobilazni simbol praznika. Međutim, malo ko razmišlja o potencijalnim zdravstvenim rizicima koje ovo drvo može doneti u dom. Bilo da je reč o prirodnoj ili veštačkoj jelki, postoje određeni faktori koji mogu izazvati alergijske reakcije ili druge neprijatnosti.

Dermatolozi upozoravaju na "sindrom novogodišnje jelke" koji može uzrokovati simptome slične alergijskim reakcijama. Osobe sklone respiratornim infekcijama, zapušenom nosu, kijanju ili kašljanju, kao i svrabu oko očiju, mogu biti alergične na materije prisutne na jelki. Ovi simptomi mogu biti posledica prisustva polena, terpena i drugih alergena, kako na prirodnoj, tako i na veštačkoj jelki.

Polen jelke, iako zimi ne izaziva alergijske reakcije, može sadržati ostatke polena na granama koji se oslobađaju u jesen. Takođe, četinari kao što su jelke sadrže terpene u smoli, koji mogu izazvati upalu disajnih puteva. Pored toga, prisustvo pesticida, prašine, insekata, njihovih izlučevina i buđi, može dodatno pogoršati alergijske reakcije.


Iako se često smatra da je veštačka jelka bezbednija opcija, i ona može izazvati alergijske reakcije. Insekti, njihove izlučevine, vlaga i buđ mogu se naći na veštačkoj jelki, što može dovesti do neprijatnih simptoma kod alergičnih osoba.

Preventivne mere poput tuširanja svake večeri mogu pomoći u uklanjanju alergena sa tela i kose. Ukoliko simptomi alergije ne prestaju ili se šire na kožu, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i pronašlo rešenje za ovaj problem.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading