VAŠA STOLICA GOVORI OD ČEGA BOLUJETE: Postoji čak 11 VRSTA, a bitna je i BOJA - jedno odmah ukazuje na BOLEST JETRE

Autor:

Lifestyle

22.12.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je na prvu neprijatna tema, izuzetno je važna.

VAŠA STOLICA GOVORI OD ČEGA BOLUJETE: Postoji čak 11 VRSTA, a bitna je i BOJA - jedno odmah ukazuje na BOLEST JETRE

Foto: shutterstock

Iako je ovo tema o kojoj mnogi ne žele da govore, ipak bi trebalo posvetiti više pažnje istoj. Postoje različite vrste stolice, a svaka boja govori nešto drugačije.

1. Bela stolica

Mogu ukazivati ​​na ozbiljan zdravstveni problem, budući da je ova boja jer jetra ne proizvodi žuč ili žuč ne teče u tanko crevo kako bi razgradila hranu. 

Bolesti jetre, poput hepatitisa ili ciroze, mogu biti uzrok bele stolice. Osim toga, određeni lekovi i materije, poput barija i određenih antacida koji sadrže aluminijev hidroksid, takođe mogu da promene boju stolice. 

2. Stolica zelene boje

Prema doktoru Leeju, boja i nijansa stolice mogu varirati iz dana u dan i to je normalno jer se stvari stalno menjaju. Šta može uzrokovati zelenu stolicu?

  • konzumiranje zelene hrane, poput brokolija, kelja i spanaća
  • upotreba antibiotika može uticati na probavu i promeniti boju stolice. To je zato što ti lekovi mogu promeniti bakterijsku floru u crevima, što rezultira zelenkastu nijansu stolice. Osim toga, neki lekovi mogu uznemiriti vaš želudac i uzrokovati dijareju sa zelenkastom nijansom zbog prisustva žuči
  • moguća infekcija 
  • znak bakterijske, virusne ili parazitske infekcije

3. Stolica žute boje

Smeđa boja stolice je zbog prisustva bilirubina i žuči. Najčešći razlog je ishrana bogata mastima. Prema stručnjacima, to uključuje bolesti jetre, poremećaje gušterače, celijakiju, Gilbertov sindrom, giardiasis, stres i lošu ishranu, piše "Bright side".

Foto: Shutterstock, Tiktok/Mehraveh seyyed sayyah

Smeđa boja stolice je zbog prisustva bilirubina i žuč

4. Crna stolica

Rezultat je konzumacije tamno obojene hrane i pića, kao što je cvekla, ili suplemenata kao što je gvožđe. Međutim, to može biti znak krvarenja u gornjem gastrointestinalnom traktu. Ako je stolica crna i ima neugodan miris, to može ukazivati ​​na poslednji zdravstveni problem, kao što je peptički ulkus, gastritis, upala i polipi debelog creva.

5. Crveno - žuta stolica

Iako ponekad može biti posledica konzumacije crvene hrane ili boja kao što je Pepto-Bismol, koji sadrži bizmut, takođe može biti znak krvarenja u donjem delu probavnog trakta. Uzroci mogu biti hemoroidi, pukotine u debelom crevu ili znakovi upale u crevima, krvarenje u želucu ili crevima.

6. Tvrda stolica poput kuglica

Ako je vaša stolica mala, tvrda i nalik kuglicama, verovatno imate zatvor ili smanjeno pražnjenje creva. To se obično događa kada ishrana nema dovoljno vlakana. Ostali faktori koji na to mogu uticati uključuju hidrataciju i fizičku aktivnost. Osim toga, zatvor mogu uzrokovati određeni lekovi ili medicinska stanja koja utiču na funkcionisanje creva.

7. Napuknuta stolica

Verovatno je reč o blagom zatvoru zbog loše ishrane ili dugotrajnog sedenja. Ove stolice su uobičajene u slučajevima funkcionalnog zatvora (uzrokovanog ishranom ili načinom života) i mogu ukazivati ​​na to da je stolica bila u crevima otprilike sedam dana pre nego što je eliminisana.

Foto: shutterstock

Verovatno je reč o blagom zatvoru zbog loše ishrane ili dugotrajnog sedenja

8. Glatka stolica

Uglavnom, to znači da imate zdrav i normalan crevni sistem gde se praznite svakih jedan do tri dana.

9. Stolica u obliku kapi

Normalno je za ljude koji idu u wc da dva ili tri puta dnevno iskuse ovu vrstu pražnjenja creva, pogotovo nakon obilnih obroka. Mekana stolica u obliku kapljice prolazi lako i bez napora.

10. Stolica sa pahuljastim komadima

To se može dogoditi kada debelo crevo ubrzano izbacuje stolicu zbog nagle promene u ishrani ili nivou fizičke aktivnosti ili kada prolazite kroz stresne situacije. Kada se pojave retke stolice, tada se teško kontroliše pražnjenje creva.

11. Tečna stolica

Kada stolica postane vodenasta, vi ste u poodmaklom stadijumu dijareje. Ovo stanje je uzrokovano iritacijom tankog creva, što dovodi do prolaska tečnosti kroz telo bez odgovarajuće obrade. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading