VAŽNO OBAVEŠTENJE! AKO PROPUSTITE OVE DATUME MOŽETE DA "IZVISITE": Nakon Nove godine stižu i NOVI PROPISI ZA PENZIONERE!

Autor:

Vesti

06.12.2023

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči Nove 2024. godine, penzionerima se nameće važan podsetnik o novim pravilima za penzionisanje koja će stupiti na snagu.

VAŽNO OBAVEŠTENJE! AKO PROPUSTITE OVE DATUME MOŽETE DA "IZVISITE": Nakon Nove godine stižu i NOVI PROPISI ZA PENZIONERE!

Foto: Danilo Mijatović

 Glavna promena koja se tiče žena jeste pomeranje starosne granice za penzionisanje na 63 godine i 8 meseci života, uz uslov od najmanje 15 godina radnog staža.

Ovo praktično znači da će starosna granica za penzionisanje kod žena biti pomerana za dva meseca svake godine. Sa druge strane, muškarci će morati da rade do 65 godina, osim ako imaju 45 godina staža. Takođe, žene mogu ostvariti pravo na penziju bez obzira na starost ukoliko imaju 45 godina staža.



**Izjednačavanje starosne granice za penzionisanje:**


Situacija će se dodatno promeniti do 2032. godine kada će starosna granica za penzionisanje biti izjednačena za muškarce i žene - svi će moći da odu u penziju sa 65 godina i najmanje 15 godina staža.



**Promene uslova za prevremenu penziju:**


Pored promena u starosnoj penziji, menjaju se i uslovi za prevremenu penziju. Iako godine staža ostaju iste (40), pomera se starosna granica. Od naredne godine, žene će morati da napune 60 godina života kako bi otišle u prevremenu penziju, za razliku od dosadašnjih 59 i 6 meseci. Ovo znači da će starosna granica za muškarce i žene za odlazak u prevremenu penziju biti izjednačena naredne godine.



**Važno podneti zahtev do kraja godine:**


Penzionerke koje ispunjavaju uslove za penziju prema važećim pravilima treba da do kraja decembra podnesu zahtev PIO fondu za penzionisanje. Ukoliko to ne urade, starosna granica će im biti produžena naredne godine. Takođe, bitno je imati na umu da će primanja u prevremenoj penziji biti manja, budući da svaki mesec ranijeg odlaska u penziju smanjuje iznos penzije za određeni broj procenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading