OD NOVE GODINE PLATA LEKARIMA ČAK 1200 EVRA! Povećanje stiže i medicinskim sestrama - pogledajte i za koliko!

Autor: S.B.

Vesti

30.11.2023

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

lekari specijalisti su 2012. godine mesečno zarađivali više nego upola manje, odnosno 596 evra.

OD NOVE GODINE PLATA LEKARIMA ČAK 1200 EVRA! Povećanje stiže i medicinskim sestrama - pogledajte i za koliko!

Foto: Tanjug/AP

Posle oktobarskog uvećanja od 5,5, odsto, novo povećanje plata u javnom sektoru očekuje nas već u januaru, kada će radnici u zdravstvu i prosveti dobiti povišicu od oko 10 odsto. Nedavno su stigle i najave da već u maju ili junu svi medicinski radnici mogu da očekuju dodatnu finansijsku injekciju, ali se još uvek ne zna koliko.

Poređenja radi, lekari specijalisti su 2012. godine mesečno zarađivali više nego upola manje, odnosno 596 evra.

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa" objašnjava da plate u zdravstvu nikada, ne samo poslednjih 10 godina, već u poslednjih 30 godina nisu bile veće.

Posebno nas sve raduje najavljeno i dalje praćenje dinamike rasta plata u narednoj godini. Kao nekome ko je 25 godina u struci i sa pacijentima, izuzetno mi je drago što je država poslednjih deset godina prepoznala ono što do tada nije bilo prepoznato, a to je da je zdravstvo strateški resurs jednog društva, da smo mi snaga i nosilac tog sistema i da samo kontinuiranim ulaganjem u zdravstvo možemo taj sistem ojačati i izaći iz onih teških vremena od pre deset i više godina - kaže dr Zdravković za Kurir.

Foto: Tanjug/AP

Uvećane plate u zdravstvu od januara

Plata za poslove nege pacijenata - 77.500 dinara
Plata medicinske sestre u domovima zdravlja - 74.400 dinara
Plata za zaposlene na intenzinoj nezi, operacionim salama, hitnoj pomoći, psihijatriji i radiologiji - 80.200 dinara
Plata negovatelja - 62.700 dinara
Plata lekara specijaliste: 148.000 dinara

Ona navodi da je zdravstvena struka celina i izuzetno je bitno što su ulaganja timska, odnosno što je povećanje zarada obuhvatilo i lekare i medicinske sestre i tehničare, odnosno vozače saniteta, službu higijene i ishrane i nemedicinsko osoblje i to ne samo povećanjem osnovnice zarade već i koeficijenata u nemedicini.

- Medicinske sestre i tehničari su procentualno dobili najviša povećanja što je vrlo važno, jer su oni značajan stub zdravstvene zaštite. Nikada nije bilo veće interesovanje studenata da upišu medicinske fakultete u Srbiji i visoke strukovne akademije medicinskog smera, a ogromna interesovanja su i za srednje škole. To vrlo reprezentativno govori da se ova zanimanja smatraju obećavajućim. Smer odlaska iz državnih zdravstvenih ustanova preokrenut je u smer mnogo većeg interesovanja za posao u ustanovama u zdravstvenom sistemu države - ističe.

Foto: Tanjug/AP

Direktorka KBC Bežanijska kosa naglašava da je poslednjih deset godina došlo do istorijskih ulaganja u zdravstveni sistem Srbije. Ne samo da su izgradjene i rekonstruisane najveće bolnice, već su opremljene najmodernijom opremom i zdravstveni radnici su obučeni da koriste nove tehnologije u lečenju pacijenata, sa novom najsavremenihom medicinskom opremom i najsavremenijim lekovima:

- Sećam se da sam kao student Medicinskog fakulteta u Beogradu prolazila pored nezavršene zgrade Kliničkog centra Srbije i maštala da kada završim počnem tu da radim. Ta zgrada sačekala stratešku odluku Vlade pre nekoliko godina da se završi i posle ogromnih ulaganja danas je to velepna ustanova sa izvanrednim uslovima lečenja za pacijente i izvanrednim radnim okruženjem za zdravstvene radnike koji tamo rade. Isto je i sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2, novom zgradom Kliničkog centra Niš, Kragujevac, kao i više opštih bolnica po Srbiji koje se grade i rekonstruišu, a koje su nosioci zdravstvene zaštite naših gradjana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading