PKS NAGRADILA 11 NAJBOLJIH DOKTORANADA U SRBIJI: Dodeljene Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije!

Autor:

Vesti

30.11.2023

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za najbolje doktorske disertacije za školsku 2021/2022. konkurisalo je 30 radova sa 18 fakulteta iz četiri univerziteta, a nagrađeno je ukupno 11 radova.

PKS NAGRADILA 11 NAJBOLJIH DOKTORANADA U SRBIJI: Dodeljene Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije!

Foto: Boban Ristić/PKS

Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je po 55. put Godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije studentima fakulteta sa originalnim naučnim doprinosima od izuzetnog značaja u određenoj naučnoj oblasti, a sa direktnim ili potencijalnim značajem za primenu u privredi. 

Za najbolje doktorske disertacije za školsku 2021/2022. konkurisalo je 30 radova sa 18 fakulteta iz četiri univerziteta, a nagrađeno je ukupno 11 radova  iz oblasti elektrotehnike, građevinarstva, mašinstva, medicine, tehnologije, saobraćaja, farmacije, elektronike i ekonomije.

Miloš Jelić, direktor Sektora za podršku članstvu i sistemu RPK i PK Beograda, istakao je da Privredna komora Srbije ima posebnu ulogu u razvoju privrede, koja se ogleda i u podršci mladim doktorandima i njihovim radovima koji imaju važnu primenu u podizanju konkurentnosti privrednih društava u Srbiji.

Predsednik Žirija Prof. dr Vladan Kuzmanović, ukazao je na izvrsnost pristiglih i odabranih radova i njihovu primenjivost u privredi. Naglasio je značaj širenja univerzitetskih centara iz kojih dolaze nagrađeni radovi kao i da je sve veća primena tih doktorskih disertacija u privredi.

- Nemam dilemu da će i ove godine doktorske disertacije koje su nagrađene naći svoju primenu u privredi i da će privreda i Srbija od njih imati veliku korist - rekao je Kuzmanović.

Prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, navodi da u Srbiji radi 19.700 istraživača i da se na fakultetima u ovom trenutku nalazi oko 2.600 mladih istraživača, dok je na institutima oko 2.200.

- To je nova, jaka i velika snaga koja će tek dati doprinos ne samo srpskoj nauci, nego i inovativnim proizvodima i tehnologijama - poručio je Trajanović.

Dr Milovan Kovač sa Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i jedan od dobitnika nagrade PKS, ukazao je na značaj priznanja ali i institucija i pojedinaca koje prepoznaju rad mladih istraživača u Srbiji i izrazio nadu da će rezultati iz doktorskih disertacija naći svoju primenu u praksi.

Odluku o najboljim radovima doneo je stručni Žiri koji uključuje renomirane profesore sa fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Nagrada za najbolje doktorske disertacije dodeljuje se od 1968. godine.

Komisija je dodelila 11 ravnopravnih nagrada, a dobitnici su: 

dr Milan Marinković, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Vladimir Petrović, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Aleksandra Đorđević, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Aleksandar Dimić, Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Robert Ljubičić, Građevinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Marijana Pantović Pavlović, Beogradski univerzitet/ Multidisciplinarne studije pri Univerzitetu u Beogradu, dr Mihail Vasić, Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Milovan Kovač, Saobraćajni fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Dušan Ružić, Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu, dr Aleksandar Milenković, Elektronski fakultet, Univerzitet u Nišu i dr Vanja Vlajkov, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading