ELEKTRONSKI ZDRAVSTVENI KARTON ZAMENIĆE UPUTE KOD LEKARA: Više nećete morati na opštu praksu, ovo su SVE NOVINE koje propisuje novi zakon!

Autor:

Vesti

29.11.2023

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari napominju da dok sistem ne stane na svoje noge, pacijenti obavezno čuvaju lekarsku dokumentaciju.

ELEKTRONSKI ZDRAVSTVENI KARTON ZAMENIĆE UPUTE KOD LEKARA: Više nećete morati na opštu praksu, ovo su SVE NOVINE koje propisuje novi zakon!

Foto: pixabay.com

Lekari će jednim klikom imati uvid u sve podatke pacijenata. Arhiva svih bolnica i domova zdravlja uskoro će se naći u jednom objedinjenom sistemu, to propisuje nedavno usvojen zakon o zdravstvenoj dokumentaciji, u okviru kog se nalazi i uspostavljanje elektronskih kartona.

Uvođenjem elektronskih kartona, svi podaci o pacijentu biće u sistemu, dostupnim svim lekarima, pa tako više nećemo morati da slušamo rečenice poput "Sledeći put donesite svu potrebnu dokumentaciju", "Da li ste alergični na neki lek" i drugih izjava koje čujemo kada odemo na pregled.

Nema više uputa!

Za odlazak kod doktora specijaliste, pacijent više neće morati da ide po uput kod izabranog lekara opšte prakse.

- Mi na taj način dobijamo na efikasnosti. Na jednom mestu imaćemo uvid u sve preglede pacijenata. Isto tako u dijagnostičke procedure, ultrazvuk, laboratorijske analize, radiografske nalaze. Ti nalazi, sva dokumentacija biće dostupna lekarima na svim nivoima, znači i na sekundarnom i na tercijalnom nivou - rekla je dr Branka Kostić Srdić, specijalista opšte medicine za Prvu TV.

Neretko se dešavalo da lekar više vremena provede unoseći podatke nego što traje sam pregled, na šta su negodovali i lekari i pacijenti.

- Jedno što će biti neki ključni benefit, i na to su se lekari nekako najviše zaista i žalili, a to je da ne mogu da prate istoriju bolesti pacijenta. A s druge strane, povezivanjem tih sistema oni će imati podatke koje neće morati ponovo da unose. Za pacijenta je ovo jako važno, zato što će ih rasteretiti te potrebe da nose dokumentaciju sa sobom i da će, ono što je takođe relevantno, imati uvid elektronski u svoje zdravstvene podatke preko portala e-zdravlje - kaže Isidora Šmigić, NALED.

Putem sistema će se pratiti i broj slobodnih postelja

Šmigić napominje da će samo ovlašćena lica imati pristup podacima pacijenata te da su podaci zaštićeni u skladu sa zakonom.

- Ono što je još relevantno je da će kroz uvođenje ovih različitih sistema Ministarstvo zdravlja uspostaviti, između ostalog, i centralni registar resursa. Tako da će u svakom momentu moći u realnom vremenu da prati broj slobodnih postelja, dostupne medicinske aparate - rekla je Šmigić za Prva TV.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading