ZBOG LEKA ZA TRUDNICE NA HILJADE BEBA ROĐENO SA DEFORMITETIMA! Država se javno izvinila svima!

Autor:

Svet

29.11.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U periodu od deset godina zbog leka za trudnice koje su pile protiv mučnine na hiljade beba je rođeno sa deformitetima.

ZBOG LEKA ZA TRUDNICE NA HILJADE BEBA ROĐENO SA DEFORMITETIMA! Država se javno izvinila svima!

Foto: Profimedia, pixabay.com

Država Australija je danas uputila zvanično izvinjenje svim žrtvama leka ''taliomid'' koji se koristio u periodu od deset godina i kod dece širom sveta izazvao deformitete.

Naime, lek koji se koristio za jutarnje mučnine trudnica i nezanicu, prodavao se bez recepta od 1950. do 1960. godine

Ovaj period se naziva "talidomidska tragedija".

- Dugujemo izvinjenje Australijancima, žrtvama talidomida, danas se konačno izvinjavamo svima za najmračniji istorijski trenutak - rekao je premijer Antoni Albanese na 62. godišnjici od povlačenja leka sa tržišta.

Tokom deset godina ovaj lek je koristilo oko pet miliona žena u 50-ak država. Imao je užasan učinak na fetus. Povučen je sa tržišta 1961. godine, a u periodu od deset godina je rođeno između 10.000 i 20.000 dece sa deformitetima, tačnije, nerazvijenim delovima ruku, nogu, šaka i stopala, pričvršćenim za trup. Rađala su se i deca sa teškim poremećajima unutrašnjih organa i izobličenog lica.

Skandal sa talidomidom dogodio se u mnogim zemljama, uglavnom u Evropi, ali ne i u SAD.

Frensis Kelsi, farmakolog koji je radio u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), smatrala je da su podaci o bezbednosti talidomida nedovoljni i zatražila dodatne studije o njegovoj štetnosti. Kelsi je svojim odgovornim oprezom i nepopustljivošću pred zahtevima farmaceutskih kompanija sprečila tragediju talidomida u SAD, prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading