JEZIVI PODACI! Čak 27 žena ubijeno ove godine, najviše njih u svojoj kući!

Autor:

Vesti

25.11.2023

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema dostupnim podacima, ove godine je u Srbiji ubijeno 27 žena, u prethodnih 10 godina više od 300 a najveći broj femicida dogodio se u domu žene, saopštila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

JEZIVI PODACI! Čak 27 žena ubijeno ove godine, najviše njih u svojoj kući!

Foto: shutterstock

Ilustracija

Ona je zapitala gde smo kao društvo zakazali i imamo li efikasan sistem zaštite i podršku za oporavak žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.

- Donošenjem propisa, pokazali smo spremnost da se uhvatimo ukoštac sa ovim problemom, ali jednom doneti zakonski okviri, strategije i protokoli nisu dovoljni. Pravo mora da prati život efikasnim odgovorima na počinjeno nasilje i na nove izazove i okolnosti - istakla je Janković.

U saopštenju se navodi da je ova institucija uputila nekoliko inicijativa jer smatra da bi se značajno doprinelo poboljšanju položaja žrtava izmenama Krivičnog zakonika u pogledu definicije seksualnog nasilja zasnovane na konceptu nepostojanja pristanka, propisivanjem posebnog dela zbog zloupotrebe i objavljivanja snimaka polno eksplicitnog sadržaja, ali i uvođenjem obaveze da nadležni u svim slučajevima obaveste žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja o otpuštanju osuđenog ili njegovom bekstvu iz zatvora. 

Ukazala je i na potrebu izmene Zakona o javnom redu i miru u cilju dekriminalizacije žena u prostituciji i većem kažnjavanju onih koji ih seksualno eksploatišu.

Radi što efikasnijeg odgovora na rodno zasnovano nasilje, upućena je i inicijativa za bolju koordinaciju u radu nadležnih državnih organa i ustanova radi sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici. 

Iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti naveli su da je, prema podacima Ujedinjenih nacija, lane u svetu ubijeno najviše žena i devojčica u poslednjih 20 godina - oko 89.000.

Nasilje u Srbiji trpe žene iz različitih društvenih grupa a u dodatnom riziku su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading