ZA 10 MESECI OVE GODINE VIŠE NASILJA NAD ŽENAMA I DECOM NEGO CELE PROŠLE! Brojke su poražavajuće: Ovo treba da nas zabrine!

Autor:

Vesti

25.10.2023

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka ove godine, 26 žena, uključujući troje dece, postale su žrtve porodičnog nasilja, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu kada je zabeleženo 23 slučaja femicida.

ZA 10 MESECI OVE GODINE VIŠE NASILJA NAD ŽENAMA I DECOM NEGO CELE PROŠLE! Brojke su poražavajuće: Ovo treba da nas zabrine!

Foto: shutterstock

Ilustracija

Ovaj broj se konstantno povećava iz godine u godinu, i iako različite nevladine organizacije upozoravaju na ovu problematiku i traže hitne korake za rešavanje, jasno je da postoje ozbiljni propusti u radu institucija.

Prema istraživanju objavljenom 2022. godine od strane Autonomnog ženskog centra, nasilje nad ženama se smatra jednim od najznačajnijih problema u domenu kršenja ljudskih prava. Veliki broj žena, kako se navodi, pronalazi utočište u Sigurnoj ženskoj kući, gde trenutno boravi više od trideset žena i dece. Policija i centri za socijalni rad neprestano šalju nove žrtve porodičnog nasilja u tu ustanovu.

Upravo koordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević, gostovala je u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji.

- Nas ukupna situacija kada je u pitanju nasilje u Srbiji treba da zabrine. Bilo je toga i ranije, ali juče vidite recimo vest: u Zemunu tukao ženu stolicom i išćupao joj pramen koese. Nabrajaju se slučajevi nasilja jedni za drugim. Nasilja u Srbiji iman mnogo. Pitanje je kako će brojka ubijenih žena do nove godine izgledati. 26 je broj završno sa oktobrom. Bez obzira na to koliko je ubijenih, imamo mnogo žena koje trpe nasilje - konstatovala je Stanojević i dodala:

- U zemlji Srbiji žena je uvek kriva i svi će osuditi nju. Često čujem: Da je ona bila bolja ne bi on takav bio. Znači ona je kriva i nema tu priče.

Napominje da veliki broj žena dolazi u Sigurnu kuću zajedno sa decom, a zatim iznosi alarmantne informacije o aktuelnom broju korisnica:

- U sigurnoj kući nalazi se čak dvadeset petoro dece. To je čitav jedan razred školski. Ima ih svih uzrasta, od beba do srednjoškolaca. Generalno žene traže pomoć sigurne kuće onda kada više ne mogu da izdrže. Dešava se i da ih policija doveze u sigurnu kuću. Desi se nasilje u toku noći one budu izbačene na ulicu sa dvoje dece i vi imate osobu koja može da spava samo u parku, nema gde drugde. Tada su sigurne kuće jako značajne. -

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading