POŠUMLJAVANJE U OPŠTINI OPOVO: Masovne akcije u kojima učestvuje i staro i mlado

Autor:

Vesti

23.11.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokalna samouprava u Opovu svake godine izdvaja sredstva za zaštitu životne sredine u okviru čega je velika stavka i pošumljavanje ove oblasti

POŠUMLJAVANJE U OPŠTINI OPOVO: Masovne akcije u kojima učestvuje i staro i mlado

Foto: Republika

Pošumljavanje je oblast kojoj se pridaje velika pažnja u opštini Opovo. Od edukacije najmlađih o značaju šuma na naš život i životnu sredinu, do organizovanja velikih akcija sadnje drveća u kojima učestvuju praktično svi meštani. 

Foto: Republika

U akcijama pošumljavanja učestvuju svi građani

Šume se na teritoriji opštine Opovo prostiru na oko 900 hektara - šumovitost je oko šest odsto, što je prosek za Vojvodinu.

Najveći kompleks šuma se nalazi uz vodotok Tamiša i one tu imaju proizvodno- zaštitnu funkciju. Štite obalu, odnosno nasip od štetnog dejstva visokih voda, a posle se šuma seče i koristi se drvo.

Foto: Republika

O važnosti pošumljvanja vrši se stalna edukacija

U pitanju se mešovite šume autohtonog i atropogenog porekla- vrba, topola, jasen, bagrem i plantaže euro- američke topole. Šumama upravlja šumska uprava Opovo kao organizacioni deo Vojvodina šuma i u njihovoj nadležnosti je i sadnja i seča. 

 Marina Mitrović, inspektorka za zaštitu životne sredine opštinske uprave Opovo, kaže da oni svake godine imaju fond za zaštitu životne sredine i pored nekih novih oblasti koje se iz godine u godinu pojavljuju, uvek su tu obavezne stavke- pošumljavanje, upravljanje otpadom i edukacija. 

Foto: Republika

Marina Mitrović, inspektorka za zaštitu životne sredine u Opovu

- Na pošumljavanje uvek obraćamo veliku pažnju. Radili smo projekte zaštitnih pojaseva, prvo je urađen zaštitni pojas duž lokalnog puta Barande- Sakule, a sada je u toku podizanje vetrozaštitnog pojasa duž puta Opovo- Debaljača. Tu smo konkurisali kod Ministarstva zaštite životne sredine. Takođe, iz budežtskog fonda izdvajaju se sredstva za pošumljavanje javnih površina u sva četiri naseljena mesta - kaže Mitrović i dodaje: 

- Uglavnom su to parkovi ili neke druge javne površine. To su akcije koje mi sprovodimo, mi sadimo drveće i uvek sadimo sa zaposlenima u drugim instutucijama, javno pozovemo sve da se pridruže. Sade i školska deca i predškolci ispred svojih ustanova. Odziv je maksimalan. 

Kada je reč o edukaciji, ova inspektorka za zaštitu životne sredine navodi da je pravo vreme da se počne sa njom u predškoskom ili školi. 

- Svi su uključeni, od vaspitača, nastavnika... Ako je obeležavanje nekih bitnih datuma iz oblasti životne sredine, onda se organizuju akcije pošumljavanja i one baš budu masovne. Imamo drveće oko nas koje gledamo kako raste - dodaje Mitrović, kao i da su i akcije čišćenja isto tako masovne. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading