UŽIČANI, KAPA DOLE ZA OVAJ POTEZ! Završava se prva faza radova na sanaciji memorijalnog kompleksa na Kadinjači! (FOTO)

Autor:

Vesti

20.11.2023

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Druga faza radova koja će se odnositi na monolitne figure planirana je za sledeću godinu.

UŽIČANI, KAPA DOLE ZA OVAJ POTEZ! Završava se prva faza radova na sanaciji memorijalnog kompleksa na Kadinjači! (FOTO)

Foto: RINA

Kadinjača

Na četranaest kilometara zapadno od Užica smešteno je brdo Kadinjača na kojem je 29. novembra 1941. godine ispisana istorija, kada su na tom mestu poginuli borci Radničkog bataljona, Posavci i Orašani braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partizanskim odredima i partizanskoj bolnici koji su se povlačili iz Užica ka Sandžaku. Njima u čast upravo na Kadinjači podignut je spomenik koji svojim veličanstvenim izgledom oduševljava mnoge posetoce zapadnog dela Srbije.

Narodni muzej Užice i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo konkurisali su na javnom pozivu za podnošenje predloga projekata za investiciono održavanje ratnih memorijala od značaja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u 2023. godini projektom “Sanacija i konzervacija spomeničkog kompleksa na Kadinjači”.

Foto: RINA

Spomenički kompleks na Kadinjači

- Ove godine sredstvima Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, završava se prva faza koja se odnosi na građevinske radove na najugroženijem delu spomeničkih kompozicija. U toku ove faze zamenjene su pristupne staze i ploče u “Amfiteatru Užičke republike” a poseban akcenat je stavljen na plato oko spomen kosturnice - potvrđen je za RINU u Narodnom muzeju u Užicu.

Poslednji put su radovi na spomeničkim figurama rađeni 2011. i 2012. godine sredstvima pomenutog Ministarstva. Druga faza radova koja će se odnositi na monolitne figure planirana je za sledeću godinu.

- Kompozicija Spomenika sastavljena je iz niza elemenata, različitih oblika i veličina. Čine ga tri osnovna dela: Amfiteatar „Užička republika“, „Aleja radničkog bataljona“ i „Plato slobode“. U sklopu spomeničkog kompleksa izgrađen je prihvatni centar, tj. Spomen dom sa platoom za posetioce, česmom i parking prostorom. Osim novčanih sredstava koja su prikupljena na lokalnom i saveznom nivou, Kadinjača se gradila organizovanjem radnih akcija - izjavio je ranije istoričar-kustos Narodnog muzeja u Užicu Goran Novaković, opisujući spomenik na Kadinjači.

Foto: RINA

Memorijalni kompleks na Kadinjači

Memorijalni kompleks Kadinjača svečano je otvoren 23. septembra 1979. godine od strane predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, u prisustvu oko 100.000 ljudi. Za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja proglašen je 1979. godine, a svake godine na dan 29. novembra održava se poseban komemorativni program obeležavanja godišnjice borbe na Kadinjači uz prisustvo počasnog voda vojske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading