SA NJIM NIJE BILO ŠALE! Zbog ovog vica o Titu, mlada novinarka iz Beograda svojevremeno je završila na Golom otoku! "LJUBIČICE BELA..."! (FOTO)

Autor:

Vesti

19.11.2023

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala "Ljubičica bela", a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

SA NJIM NIJE BILO ŠALE! Zbog ovog vica o Titu, mlada novinarka iz Beograda svojevremeno  je završila na Golom otoku! "LJUBIČICE BELA..."! (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs/pixabay.com

O Josipu Brozu pisale su se mnoge pesme, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bela, koštala je mladu novinarku Jovanku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila kada joj je bilo samo 22. godine.

 

 

Naime, mlada novinarka je svojevremeno zbog vica o Titu koji je ispričala u jednoj beogradskoj redakciji prošla pravu golgotu, posle čega se preselila u Izrael gde je umrla 2009. godine.

Nakon što je ispričala vic u kojem se našalila na račun Josipa Broza Tita, po nju su došla dva udbaša i u naredne dve i po godine bila je u čak pet zatvora, a poslednji je bio Goli otok.

Sve je počelo kada je pred punom redakcijom prepičala vic koji joj je jednom prilikom ispričao kolega. Naime, kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu "druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela". Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara.

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala "Ljubičica bela", a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

- Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji - napisala je ona u knjizi, a prenosi Kurir Stil.

Bonus video


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading