OSMAKINJA IMALA BOL ISPOD REBRA, USLEDIO NEVIĐEN ŠOK U ORIDINACIJI! Novosadska doktorka ističe da se sve otkriva kad je već kasno:"BAR JEDNOM U DVA MESECA SE DESI..."!

Autor:

Vesti

19.11.2023

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Devojčice najčešće dođu na prvi pregled sa majkom. U svakom slučaju, dnevno imamo od 15 do 20 pacijentkinja, a 80 odsto njih su seksualno aktivne, priča dr Tončić.

OSMAKINJA IMALA BOL ISPOD REBRA, USLEDIO NEVIĐEN ŠOK U ORIDINACIJI! Novosadska doktorka ističe da se sve otkriva kad je već kasno:"BAR JEDNOM U DVA MESECA SE DESI..."!

Foto: shutterstock

Pregled kod ginekologa

Nije retkost da devojčice još u osmom razredu ostaju u drugom stanju. Lekari kažu da kod mnogih devojaka tog uzrasta mesečni ciklus nije ustaljen, i da zbog toga ni ne posumnjaju na trudnoću koja se stoga otkrije tek kada više nije moguć abortus.

Na pregled dolaze sa majkom ili momkom

Sanja Tončić, juvenilni ginekolog u Domu zdravlja "Novi Sad" kaže da kod nje najčešće dolaze pacijentkinje koje imaju između 15 i 19 godina, mada bude i onih koji imaju i 14 i 25 godina.

- Dolaze nam uglavnom zbog neurednog ciklusa, ili ako je on obilan i bolan, zbog povećanog sekreta. Nekada ih kod nas uputi i dermatolog zbog akni ili pojačane maljavosti, pa im tada radimo hormonske analize i ultrazvuk, a nekada se zbog neurednog ciklusa proverava i štitna žlezda. Devojčice najčešće dođu na prvi pregled sa majkom. U svakom slučaju, dnevno imamo od 15 do 20 pacijentkinja, a 80 odsto njih su seksualno aktivne - priča dr Tončić.

Doktorka Tončić otkriva i da devojke nekada dođu s partnerom, što je dobro, jer onda zajedno mogu da pričaju o zaštiti. Devojke se uključuju i u radionice o prevenciji maloletničke trudnoće.

- Imali smo slučaj devojčice iz osmog razreda koja je imala blizanačku trudnoću. Dešava se da misle da imaju neuredan ciklus. Jedna devojka se, recimo, žalila na bol ispod rebara, a to su bili pokreti bebe. Kada dođu nakon desete nedelje, tada više ne može ni abortus da se radi - navodi Tončić.

Trudnoće maloletnica česte

- Svakog drugog meseca utvrdim maloletničku trudnoću. Ipak, mi smo pre svega preventivni centar i bavimo se savetodavnim radom, a devojke znaju da cene posvećenost i kasnije redovno dolaze na kontrole - kaže Tončić.

Ističe da devojkama savetuje da za trudnoću sačekaju da prođe pubertet.

- Mi im savetujemo da sačekaju da prođe pubertet, jer im ni karlica nije razvijena. One nisu osvestile odgovornost i ne razmišljaju ni o kondomu. Ili posežu za pilulom 'za dan posle', koja mora da se uzme najkasnije 72 sata nakon odnosa, ali ne sme da se uzme ponovo u narednih šest meseci. Ne znaju ni da prekid odnosa nije bezbedna metoda koja će ih zaštiti od trudnoće - navodi Tončić.

(Republika/Dnevnik.rs)

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading