VOZAČI, AKO OVO NEMATE NA AUTU, USKORO POČINJU DA PLJUŠTE KAZNE! Poslednji vikend za zamenu ili ćete platiti paprenu cifru!

Autor:

Vesti

17.11.2023

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako još niste, ovo je poslednji vikend kada možete zameniti letnje pneumatike zimskim gumama. Razlozi za to su, pre svega, vaša bezbednost i poštovanje Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZBS).

VOZAČI, AKO OVO NEMATE NA AUTU, USKORO POČINJU DA PLJUŠTE KAZNE! Poslednji vikend za zamenu ili ćete platiti paprenu cifru!

Foto: Shutterstock

Vremenska prognoza ukazuje na pogoršanje vremenskih uslova od ponedeljka. Očekuje nas pad temperature i susnežica, a u višim predelima sneg.

Zimske gume obavezne su od 1. novembra do 1. aprila. Zakon toleriše vožnju i sa letnjim gumama u tom periodu, ali samo ukoliko kolovoz nije pokriven snegom, ledom ili poledicom.

Kada su zimske gume neophodne?

Kada spoljna temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa, upotreba zimskih guma je preporučljiva čak i kada su kolovozi suvi. Na ovim temperaturama, letnje gume gube svoje najvažnije svojstvo – dobro prijanjanje.

Zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži sa letnjim gumama nego sa zimskim. Zimske gume, zbog smeše od koje su napravljene, bolje karakteristike kočenja imaju i po suvom asfaltu na niskim temperaturama.

Kazne za nepoštovanje propisa

Saobraćajna policija kažnjava vozače koji ne poštuju ove propise.

Kazna za vožnju sa letnjim gumama u zimskom periodu po snegu, ledu ili poledici iznosi od 10.000 do 20.000 dinara za fizičko, odnosno od 60.000 do čak 800.000 dinara za pravno lice.

Cena i montaža

Cene zimskih guma su iste kao prošle godine. Najjeftinije zimske pneumatike možete kupiti za manje od 4.000 dinara, dok cena velike zimske gume može biti i preko 20.000 dinara.

Montaža zimskih pneumatika zavisi od veličine gume. U Beogradu, cene su od 750 do 1.500 dinara po točku, dok u unutrašnjosti Srbije vulkanizeri ovaj posao rade za 2.400 do 4.200 dinara za sve četiri gume.

Beogradski vulkanizeri su spremni za posao

Beogradski vulkanizeri su spremni za veći obim posla koji se očekuje zbog najavljenog pogoršanja vremena. Oni kažu da se gužve nisu stvarale jer su pojedini vozači sa zamenom guma počeli već od 20. oktobra, piše Blic.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading