ŠTA AKO OD SUTRA NEMATE ZIMSKE GUME NA AUTOMOBILU? Pravilnik kaže - za ovo PLJUŠTE KAZNE!

Autor:

Vesti

31.10.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezna upotreba zimskih guma na vozilima važiće od 1. novembra do 1. aprila pod uslovom da na putu postoji sneg, led ili poledica.

ŠTA AKO OD SUTRA NEMATE ZIMSKE GUME NA AUTOMOBILU? Pravilnik kaže - za ovo PLJUŠTE KAZNE!

Foto: Profimedia

Iako trenutna prognoza za početak sledećeg meseca ne predviđa takve tipične zimske uslove, stručnjaci za saobraćaj preporučuju korišćenje zimskih pneumatika tokom tog perioda, kako zbog povećane bezbednosti tako i zbog brze promenljivosti vremena.

Prema pravilima o klasifikaciji motornih i priključnih vozila i tehničkim standardima, Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS) propisuje da pneumatici na vozilima moraju imati minimalno četiri milimetra dubine šare na gaznom sloju od 1. novembra do 1. aprila.

Zakon o bezbednosti saobraćaja dozvoljava upotrebu letnjih guma tokom ovog perioda, pod uslovom da na putu nema snega, leda ili poledice.

Republika

Foto: youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Gume

Zimske gume bolje zbog naglih promena

Iako trenutne vremenske prilike možda ne uključuju sneg, led ili poledicu, postavlja se pitanje zašto je i dalje potrebno koristiti zimske gume? Iako teorijski vozači mogu voziti svoja vozila sa letnjim gumama u periodu bez zimskih uslova, stvarnost u Srbiji često pokazuje suprotno. Primer za to je ovogodišnji 3. april, kada je većina vozača počela da zamenjuje svoje letnje gume, a zemlja je prekrivena snegom.

Osim toga, postoje i drugi praktični razlozi zašto je važno koristiti zimske pneumatike tokom narednih pet meseci.

Temperatura kolovoza može da bude znatno niža od spoljne. Nemojte se zavaravati i nemojte izlaziti u saobraćaj ukoliko nemate 4 zimska pneumatika sa dubinom šare najmanje 4 milimetra - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema preporukama Agencije za bezbednost saobraćaja, korišćenje zimskih guma se bolje kada je temperatura niža od 7 stepeni Celzijusa, čak i ako se vozi po suvim putevima.

Naime, na temperaturama ispod 7 stepeni, letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje. Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici – upozoravaju u Agenciji.

Jer, kako objašnjavaju eksperti, dok su dubina i oblik šare važniji za ponašanje po snegu i ledu, smeša od koje je zimska guma napravljena, „glavna“ je kada su u pitanju njene karakteristike po suvom asfaltu.

- Letnje gume su izrađene od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama. Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode ispod nule. Zimske gume se sa razlogom zovu zimske, ne snežne. Dakle, važno je da imamo zimske gume ne samo kada je na kolovozu sneg, led ili poledica, već i kada su niske temperature – kaže Damir Okanović.

Kada je reč o veku upotrebe zimskih guma, preporuka regionalnog AMSS-a je da se koriste do osam godina od datuma proizvodnje. Ovo se objašnjava činjenicom da se gume starije od 10 godina smatraju neprikladnim, jer dugotrajno stajanje može izazvati hemijske promene koje utiču na gumeni materijal, smanjujući njegovu fleksibilnost i prianjanje. Gume koje su starije od pet godina treba redovno proveravati, po mogućstvu prilikom sezonske zamene između letnjih i zimskih guma.

Kazne i obavezna oprema

U periodu od 1. novembra do 1. aprila, Zakon o bezbednosti saobraćaja zahteva da svako vozilo na putu ima odgovarajuću zimsku opremu, osim samih zimskih guma.

To uključuje lanci za povećanje trakcije, koji su obavezni izvan naseljenih mesta kada je prisutan sneg na putu. U naseljenim mestima, lanci nisu obavezni. Autobusi i teretna vozila, pored lanaca, moraju biti opremljeni i lopatom kao deo zimske opreme.

Treba napomenuti da vožnja bez odgovarajućih zimskih pneumatika u ovom periodu, naročito na snegu, ledu ili poledici, može rezultirati kaznama. Fizička lica mogu biti kažnjena sa 10.000 do 20.000 dinara, dok pravna lica mogu biti kažnjena od 60.000 do čak 800.000 dinara, piše Blic.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

31.10.2023 11:16

ma sjajno vazno da nam je Damir Okanovic sve lepo objasnio . sad mogu mirnije da spavam a i da vozim kad znamo da neko brine o nasoj bezbednosti .