AKO KREĆETE U AUSTRIJU SLEDEĆE NEDELJE, DOBRO PAZITE! Nova pravila kreću od srede, KAZNE I DO 5.000 EVRA!

Autor:

Svet

28.10.2023

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova pravila važe za sve vozače od sledeće srede.

AKO KREĆETE U AUSTRIJU SLEDEĆE NEDELJE, DOBRO PAZITE! Nova pravila kreću od srede, KAZNE I DO 5.000 EVRA!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ispravne zimske gume moraju imati jednu od ovih oznaka: M&S (blato-sneg) ili M/S, M+S ili M.S. Iste oznake važe za automobilske gume koje važe za sva godišnja doba, i zimske i letnje. I te gume se smatraju zimskim gumama. Za njih važi odredba da dubina profila ne sme biti manja od 4 milimetra.

Austrijski auto moto klub OAMTC i austrijska služba za pomoć na putu ARBO upozoravaju vozače motornih vozila da od srede, 1. novembra u Austriji, prema zakonskim propisima, putnički automobili u saobraćaju moraju imati zimske gume na točkovima. Navedena obaveza odnosi se i na putničke automobile sa „lakom” ili „teškom” prikolicom, kao i na manja teretna vozila, ističe OAMTC. Isti izvor upozorava da zakonodavac propisuje obaveznu zimsku opremu od 1. novembra ove do 1. aprila naredne godine.

Istovremeno, treba uzeti u obzir da ispravne zimske gume moraju imati jednu od ovih oznaka: M&S (blato-sneg) ili M/S; M+S ili M.S. Iste oznake važe za automobilske gume koje važe za sva godišnja doba, i zimske i letnje. I te gume se smatraju zimskim gumama. Za njih važi odredba da dubina profila ne sme biti manja od 4 milimetra. Ako se montiraju zimske gume, onda sve četiri moraju biti gume za zimsku sezonu, kaže OAMTC.

- Često štampana oznaka -flakes-takođe garantuje da je ova guma proizvedena i testirana za specijalnu upotrebu u zimskim uslovima - ističe se u odredbi. ARBO ističe važnost „pravila 4“: „Takođe je važno osigurati da se dobro poznato pravilo 4 (ob. a. četiri iste zimske gume, kao i minimalni profil od 4 mm) zaista primenjuje u praksi tako da vozilo bude ispravno i bezbedno na putu“.

Kao alternativu zimskim gumama, zakonodavac je predvideo i kombinaciju letnjih guma sa lancima na najmanje dva pogonska točka. Ovo je dozvoljeno samo u slučaju, kako je saopštio OAMTC, ako je put prekriven snegom ili ledom generalno neprohodan ili skoro neprohodan.

Zakonodavac je predvideo izuzetno stroge kazne za one koji se ne pridržavaju obavezne odluke o zimskim gumama. Saobraćajna policija može da izrekne novčane kazne do 5.000 evra vlasnicima automobila koji u periodu od 1. novembra do 15. aprila prilikom vožnje austrijskim putevima nemaju zimske gume na točkovima, u slučaju da ovaj akt stavlja druge učesnike u saobraćaj. u riziku.

Ako to nije slučaj, onda je kazna za nepoštovanje odredbe o obaveznim zimskim gumama 60 evra.

Onaj ko tvrdoglavo ne želi da stavi zimske gume ili lance za sneg može da računa i na to da će mu policija zbog bezbednosti saobraćaja isključiti automobil iz saobraćaja.

ARBO upozorava da u slučaju saobraćajne nezgode na putu prekrivenom snegom, ledom ili blatom, vozač automobila bez propisane zimske opreme može imati dodatne pravne probleme sa svojom osiguravajućom kućom ili osiguravačem.

Stoga, oni koji od srede kreću na put u Austriju treba da obrate pažnju na ova pravila o propisanoj zimskoj opremi, ako ne žele da je „dobiju u džep”.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

29.10.2023 08:38

Ova obaveza u Austriji važi isto kao i u Srbiji: SAMO AKO IMA SNEGA I LEDA. Bez toga, sme se voziti sa letnjim gumama. Ne treba samo plašiti narod, već mu objasniti tačno i precizno.