NOVI IZDACI ZA VOZAČE OD 1. NOVEMBRA! Na gomili mora da se iskešira i do 45.000 dinara, a OBAVEZNO JE!

Autor:

Vesti

14.10.2023

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakonom o bezbednosti saobraćaja, propisano je da svi automobili moraju biti opremljeni zimskim gumama od 1. novembra do 1. aprila.

NOVI IZDACI ZA VOZAČE OD 1. NOVEMBRA! Na gomili mora da se iskešira i do 45.000 dinara, a OBAVEZNO JE!

Foto: Shutterstock

Ovo pravilo ima za cilj povećanje bezbednosti na putevima tokom hladnih meseci kada su uslovi vožnje često otežani zbog snega, leda i poledice. Međutim, postoji nekoliko važnih detalja u vezi s ovim zakonom koji vozači treba da imaju na umu.

Prva bitna tačka jeste obaveza posedovanja zimskih guma na vozilu tokom navedenog perioda. To znači da sva četiri točka moraju biti opremljena zimskim gumama koje su posebno dizajnirane za bolje prianjanje na hladnim i klizavim površinama. Ova obaveza važi za sve vrste vozila, uključujući putničke automobile, teretna vozila i motocikle.

Republika

Foto: pixabay.com

Automobil

Takođe, dubina šare na zimskim gumama igra ključnu ulogu. Prema zakonu, šara na gumama ne sme biti manja od 4 milimetra. Ova mera obezbeđuje da gume ostanu efikasne u uslovima snega i leda, jer dublja šara omogućava bolje prianjanje na klizavim površinama.

Postoji i tolerancija ukoliko nema zadržanog snega na kolovozu. To znači da, iako je zakonski obavezno koristiti zimske gume od 1. novembra, vozači neće biti kažnjeni ako vozilo nema zimske gume dok su uslovi na putu suvi i bez snega.

Republika

Foto: Profimedia

Menjanje guma

Osim zimskih guma, zakon takođe zahteva posedovanje zimske opreme, uključujući lance za sneg. Lanci za sneg koriste se na delovima puta gde je znakom jasno označena njihova upotreba po snegu. Ovo je posebno važno za vozače koji planiraju putovanje u planinske oblasti ili područja gde je sneg čest.

Važno je napomenuti da, iako zakon ne nalaže obaveznu upotrebu zimskih guma ukoliko na putu nema snega, leda ili poledice, vozači bi trebali razmotriti korist od upotrebe zimskih guma kada temperature padnu ispod 7 stepeni Celzijusa. Čak i u slučajevima kada nema obilnih padavina, zimske gume pružaju bolje prianjanje i sigurnost pri nižim temperaturama.

Gume poskupele

Kada je reč o finansijskom aspektu, trošak nabavke komplet zimskih pneumatika zavisi od dimenzija guma i proizvođača. Cena komplet seta zimskih guma za prosečno putničko vozilo kreće se u rasponu od 25.000 do 45.000 dinara. Iako su cene zimskih guma porasle u prethodnim godinama, trošak se može prilagoditi budžetu vozača kako bi se obezbedila potrebna oprema za bezbednu zimsku vožnju.

Republika

Foto: youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Zimske gume

Zakonom o obaveznoj upotrebi zimskih guma i zimske opreme, vlade širom sveta žele da unaprede bezbednost na putevima tokom zimskih meseci i smanje rizik od saobraćajnih nesreća. Poštovanje ovih pravila pomaže u zaštiti vozača, putnika i drugih učesnika u saobraćaju, čineći zimske puteve bezbednijim za sve.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading