VREME POLAKO ISTIČE! Vozači, od OVOG datuma su obavezne zimske gume, vulkanizeri već imaju gužvu!

Autor:

Vesti

18.10.2023

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. novembra, vozači u Srbiji su obavezni da koriste zimske gume, osim kada na putu nema snega ili leda.

VREME POLAKO ISTIČE! Vozači, od OVOG datuma su obavezne zimske gume, vulkanizeri već imaju gužvu!

Foto: Profimedia

U poređenju s prošlom godinom, cene zimskih guma ostale su nepromenjene, pa komplet zimskih guma za vozilo obično košta između 25.000 i 45.000 dinara.

Najznačajnija promena u cenama novih zimskih guma dogodila se prošle godine, kada su cene bile oko 20-30% više u odnosu na prethodnu godinu. Na primer, najjeftiniji komplet guma "Tigar" sa oznakom 175/65/R14 može se naći za 24.480 dinara, dok guma "Sava" sa oznakom 225/45/R17 košta između 9.000 i 9.500 dinara, što znači da za četiri ove gume treba izdvojiti oko 36.000 dinara. Naravno, postoje i skuplje gume, gde cena po gumi iznosi oko 11.500 dinara, a komplet košta oko 45.000 dinara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gume

Kazne kao set guma

Da se ne isplati voziti bez zimskih guma, govore i kazne koje koštaju kao novi set guma.

Kazne za vozače koji ne koriste zimske gume kreću se od 10.000 do 20.000 dinara, dok su kazne za preduzetnike u rasponu od 50.000 do 200.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Ovo pravilo se primenjuje samo u periodu od novembra do aprila kada su vremenski uslovi na putu nepovoljni.

Republika

Foto: youtube/screenshot/AutoMarket.hr

Gume

Zašto je važno da koristimo zimske gume?

Zimske gume su posebno dizajnirane za vožnju u zimskim uslovima, kada su temperature niske. Pružaju bolje prianjanje i vuču na snegu i ledu u poređenju s letnjim gumama ili gumama za sve sezone. To znači da omogućavaju bolje prianjanje na putu, smanjen rizik od akvaplaninga, poboljšano ubrzanje i bolje kočenje.

Najvažnija karakteristika zimskih guma koja utiče na bezbednost je njihova sposobnost za zaustavljanje u zimskim uslovima, što se meri dužinom zaustavnog puta pri kočenju. U temperaturama ispod 7 stepeni, zimske gume imaju kraći zaustavni put bez obzira na uslove na putu, bilo da je prisutan sneg, led, poledica, mokra ili suva podloga.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS), primena zimske opreme za vozila počinje 1. novembra i traje do 1. aprila. U tom periodu, vozila na putevima moraju biti opremljena zimskom opremom.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading