VOZAČI, DA LI STE SPREMNI?! Od danas važi novo pravilo, izuzetak su samo OVE situacije!

Autor:

Vesti

01.11.2023

06:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači u Srbiji od danas imaju zakonsku obavezu da na vozilu budu postavljene gume za zimsku upotrebu, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica. Ta obaveza traje do 1. aprila.

VOZAČI, DA LI STE SPREMNI?! Od danas važi novo pravilo, izuzetak su samo OVE situacije!

Foto: Profimedia

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je da su pneumatici za zimsku upotrebu preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni. 

Na ovim temperaturama, pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimsku upotrebu, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na pneumaticima za zimsku upotrebu dubina gazećeg sloja (šara pneumatika) mora biti minimum 4mm. 

Šare pneumatika za zimsku upotrebu su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga”. 

Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji pneumatici za zimsku upotrebu imaju četiri puta bolje prijanjanje nego pneumatici za letnju upotrebu.

U periodu zamene pneumatika, potrebno je pneumatike za zimsku upotrebu postaviti na sve točkove

Postavljanje pneumatika za zimsku upotrebu samo na pogonsku osovinu može bitno uticati na upravljanje i stabilnost vozila.

Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obratno. 

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, a kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. 

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata za sneg.

Samo podatak da je  klizav kolovoz zbog vremenskih prilika u januaru, novembru i decembru prošle godine uticao na devet smrtnih ishoda i skoro 250 povreda u saobraćajnim nezgodama, dovoljno govori koliko je važno poštovanje svih saobraćajnih propisa.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je u obavezi da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna. 

ABS apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima saobraćaja i stanju puta i budu oprezni tokom vožnje, naročito u zimskim uslovima.
 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading