LEKCIJA PATRIJARHA PAVLA U JEDNOJ REČENICI! Krenuo je na službu autobusom, zbog ovoga ga svi vole!

Autor:

Vesti

15.11.2023

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 14 godina, srpski narod je izgubio jednog od najvećih duhovnih lidera - patrijarha Pavla.

LEKCIJA PATRIJARHA PAVLA U JEDNOJ REČENICI! Krenuo je na službu autobusom, zbog ovoga ga svi vole!

Foto: Profimedia

Njegova smrt je ostavila veliku prazninu u srcima vernika, ali su njegove reči mudrosti i dalje prisutne i inspirišu mnoge. Kao što je za životni program odabrao Jevanđelje, tako je i u svom životu živeo po njegovim načelima.

Jedna od najpoznatijih anegdota koja ilustruje skromnost i mudrost patrijarha Pavla je razgovor sa jednim đakonom pre odlaska na službu u crkvu na Banovom brdu. Đakon je predložio da krenu automobilom, ali je patrijarh Pavle odlučio da ide gradskim prevozom.

Kada ga je đakon upozorio na gužve i razgolićene ljude koji idu na Adi Ciganliji, patrijarh Pavle je mudro odgovorio: "Svako vidi ono što hoće da vidi". 


Patrijarh Pavle je bio poznat i po svojoj blagosti, ljubavi i razumevanju koje je pružao svima, bez obzira na njihovu veru ili poreklo. Njegova posvećenost službi i beskrajna ljubav prema bližnjem su bile njegove najveće odlike. Zbog toga je i danas veoma poštovan i voljen u srpskom narodu.

O ljudima i neljudima

Njegove mudre misli mnogim Srbima su zvezda vodilja, a mi vam donosimo samo nekoliko onih najlepšim u kojima je govorio o ljudskoj dobroti i poštenju.

  • Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.
  • Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.
  • Pozvani smo da činimo saglasno svome zvanju, onoliko koliko možemo i koliko nam je Bog dao. Ni manje, ni više, a ono što mi ne uspemo da učinimo, to ostaje da učini Gospodin i nadopuni naše nedostatke.
  • Čovek ne može birati vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kojem narodu i od kojih roditelja.
  • Da je i svima nama, kao ljudima i hršćanima, jasno načelo da “zlo dobra donijeti neće”, da je “krv ljudska hrana naopaka”, stvari bi išle srećnije.
  • Kad se čovek rodi, celi svet se raduje, a samo on plače. Treba živjeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo on se raduje.
  • Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi.
  • Naša je obaveza da pomažemo bližnjem u nevolji, ali ne čineći pri tom nikakvo nasilje, jer svako je slobodan da izabere da li će da krene putem spasenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading