KOSOVO ĆE PONOVO BITI NAŠE! POSLE KONAČNOG SUKOBA, BIĆEMO MEĐU POBEDNICIMA: Patrijarh Pavle ostavio proročanstvo koje održava nadu da će pravda na kraju pobediti

Autor:

Vesti

07.10.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajni spisi koji se iz bezbednosnih razloga svakog meseca premeštaju u drugi manastir.

KOSOVO ĆE PONOVO BITI NAŠE! POSLE KONAČNOG SUKOBA, BIĆEMO MEĐU POBEDNICIMA: Patrijarh Pavle ostavio proročanstvo koje održava nadu da će pravda na kraju pobediti

Foto: www.profimedia.rs

U proročanstvu u koje uvid ima samo mali broj poverljivih ljudi koje je sam patrijarh Pavle za života odabrao rekao je da će Kosovo i Metohija biti vraćeni Srbiji jer će Albanci masovno odlaziti. U patrijarhovom proročanstvu stoji i da će Rusija i Srbija napraviti konačnu podelu Balkana.

Sve to će se desiti, kako stoji u tajnim spisima, koja se, iz bezbednosnih razloga, svakog meseca premeštaju u drugi manastir, posle konačnog sukoba u kom će Srbija završiti na strani pobednika.

- Kosovo će biti vraćeno Srbiji jer ga iz nekog razloga Albanci više, jednostavno, neće hteti, a to je već počelo da se dešava masovnim odlaskom Albanaca iz pokrajine - preneo je patrijarhove reči monah Jovan Sinđelić, koji čuva dokumente.

OPOMENA APOSTOLIMA

Veliki broj sveštenika i monaha je imao priliku da razgovara s pokojnim patrijarhom. Po prirodi je bio tih i povučen, pa je zato uzak krug onih kojima je poveravao informacije o budućim događajima. Posle svete liturgije u Manastiru Gračanica patrijarh je na Vidovdan 2005. poručio da se od odbrane Kosmeta nikad ne sme odustati:

- Svojim životima i životom po veri i kada ćutimo, propovedajmo reči Isusa. I u doba mira i slobode, i u doba ropstva i u doba borbi za slobodu. Gospod Isus Hristos opominje naše apostole, kao i sve nas, tako, dakle, svetli svetlost naša pred ljudima da vidovdanska dobra dela proslave Oca našega, koji je na nebesima. To je dužnost svih nas, braćo i sestre, da svojom verom živimo, postupamo i vladamo se.

Patrijarh je u proročanstvu upozorio i na to da će u Evropi biti udar na hrišćane, i pravoslavce i katolike. Monah Jovan napominje da naseljavanje islamista u Evropi predstavlja početak tog verskog rata.

- Poslednji dani će posebno biti krizni za Srpsku pravoslavnu crkvu jer će izgubiti poštovanje vernika. Moderan stil života povući će sve tradicionalne vrednosti, a ateizam će uzeti maha. Doseljavanje islamista na teritoriju Evrope se poklapa s predviđanjima patrijarha - svedoči ovaj monah.

DRŽIMO SE ZAVETA

Patrijarh je često govorio o Kosmetu, a vernike je u svim poslanicama pozivao da ispune kosovski, svetolazarevski zavet jer Kosovo i Metohija "nije samo pitanje srpske teritorije" nego je pitanje duhovnog bića Srba.

- Ako držimo taj zavet, niko nam neće oteti Kosovo i Metohiju. Pozivamo sve, počevši od političara i naučnika do najskromnijih i najmlađih sinova i kćeriju naše otadžbine, da svojim radom i čestitim življenjem zaslužimo i sačuvamo pred Bogom Kosovo i Metohiju - rekao je on u vaskršnjoj poslanici 2008, koju su potpisali i svi arhijereji SPC.

Njegove reči o Kosmetu i danas se pamte.

- Otadžbina je srce čoveka, a mi smo u svoja srca postavili Kosovo i Metohiju. Neka svakom roditelju Kosovo i Metohija budu jedna od prvih reči koje će šapnuti novorođenom detetu! Neka svaki ratar prvu brazdu zaore i posveti Kosovu i Metohiji - govorio je patrijarh Pavle.

Odbio da klekne pred teroriste OVK

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Teroristi OVK

Kada je još kao vladika bio na Kosovu i Metohiji, Pavle je imao susret s Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK). Naoružana banda zaustavila ga je i tražila mu da se klečeći pomoli za poginule Albance. Tadašnji vladika im je na to odgovorio da se on "za sve žrtve uvek moli klečeći u crkvi", te da se podrazumeva da će i za Albance isto uraditi. Iz ovog incidenta izašao je nepovređen.
Ostao je upamćen i događaj iz osamdesetih godina prošlog veka da ga je grupa mladih Albanaca šamarala i čupala mu bradu. Kada ih je policija pohapsila i pozvala na prepoznavanje, rekao je: "Nije nijedan od njih." Tako je, možda uzalud, poslao poruku pomirenja.
Pavle je 35 godina bio episkop raško-prizrenski.


Patrijarhove misli o Kosmetu (iz autobiografskih spisa)

Pravedno rešenje bez ucena

Republika

Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Patrijarh Pavle

Pravedno rešenje za oba naroda koji žive na njemu mora se tražiti strpljivo, bez ucena i pretnji bilo koje strane, ali i bez kratkoročnih nagodbi. Kosovsko pitanje je u toj meri sudbinsko da ne može biti samo političko. Svi odgovorni za Kosovo i Metohiju moraju biti pitani, a ne pred svršen čin dovedeni. Srpska crkva, blizu 800 godina istorijski i ljudski odgovornija za staru Srbiju od sadašnje države, najmanje se pita za tu postojbinu svetinja koje su nam zavetovane

Kako je Cvijić odbranio Dečane

Na drugoj strani problema Kosova stoje naše svetinje. Kad su 1913. velike sile vršile razgraničenja između tadašnjih kraljevina Srbije i Crne Gore, s jedne strane, i upravo uspostavljene države Albanije, uz sve pritiske austrougarske strane da i Dečani budu u sastavu Albanije, Jovan Cvijić, naš glavni ekspert na konferenciji u Londonu, pokazao je pregovaračima snimke carske lavre, s čitavom naučnom dokumentacijom tada čuvenog francuskog vizantologa Gabrijela Mijea, i Visoki Dečani ostali su Srbiji, odnosno Crnoj Gori. Iako, u svemu, inače, antisrpska, i Austrougarska je prihvatila da Dečani imaju prednost nad demografijom

Zašto Milošević nije došao u Gračanicu

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

Vlast ne uzima u obzir naše svetinje, predsednik (Slobodan Milošević, prim. aut.) došao je da održi govor na Gazimestanu na Vidovdan 1989, a nije došao da vidi Gračanicu, najlepši primer crkvene arhitekture u Evropi 14. veka, kako je napisao i drugi svetski vizantolog, Englez Stiv Ransiman. A u Gračanici su se tada nalazile i mošti Svetog kneza Lazara, koji nije bio samo crkveni svetitelj već i vladar, vrhovni komandant čitave srpske vojske koju je poveo da bi zaustavio osmanlijsku najezdu i koji je u borbi poginuo. Takvom knezu pripadale su i najviše državne počasti, ali predsednik Srbije, kako je sleteo, da bi samo održao svoj govor u srcu Srbije, odmah se, istim helikopterom, udaljio od nje, kao i od miliona okupljenih ljudi

Imamo nešto znatno skuplje od imovine

Srpski narod na Kosovu ima znatno veće, skuplje blago od svake imovine po planinama i ravnicama. Samo iza prokletija neznanja šta blago naših svetinja znači nalaze se ključi za razumna rešenja mora koja truje oba naroda, a preti i svima susedima. Jer Kosovo nije zemlja samo preostalih Srba na njemu niti je samo Srbija, ali Kosovo danas nije i samo srpsko. Pogledati takvoj istini u oči nije lako, kao što ništa lakše nije imati hrabrosti i da svesno žrtvujemo sve, sem onoga bez čega ne možemo i ne smemo da bismo opstali kao hrišćanski narod

Budimo narod čojstva, a ne kavgadžija

Budimo narod čojstva, junaštva, sevapa, pravičnosti, istinoljublja, a ne narod inata, ljutih kavgadžija i hajdučija. Prestanak oružanih sukoba još nije kraj rata. Pravi mir počinje tek s prestajanjem mržnje, kad i oni koji sebe smatraju pobednicima, i oni koji se osećaju pobeđenima uvide da su na gubitku svi, svejedno ko manje ko više. Jer poražen je čovek bilo na kojoj strani da se nalazio. Taj poraz neka nas vodi pokajanju pred Bogom, a ne pogruženosti i otuđenju što nismo zaslužili Njegovu milost. Na svakoj od sukobljenih strana preteških će žrtava biti od posledica rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Blic

08.10.2023 19:55

Ima li iko normalan da vjeruje u te gluposti SPC JE LEGLO ZLA bilo i ostalo Nema veze sa verom nego sa huškanjem i naoružavanjem

@blic

08.10.2023 20:36

@Blic - Tvoj komentar je zlo.