SIMBOLIKA 24. GREND SLEM TITULE: Nole pokorio Ameriku na ROĐENDAN PATRIJARHA PAVLA!

Autor:

Sport

11.09.2023

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekretnica u Novakovoj karijeri dogodila se nakon susreta sa našim patrijarhom 2009. godine, kaže majka Dijana.

SIMBOLIKA 24. GREND SLEM TITULE: Nole pokorio Ameriku na ROĐENDAN PATRIJARHA PAVLA!

Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Patrijarh Pavle

Novak Đoković osvojio je rekordnu 24. grend slem titulu i najtvrdokornijim mrziteljima na delu dokazao zašto sa razlogom nosi titulu GOAT (najbolji svih vremena) u tenisu. Finale poslednjeg "mejdžora" u sezoni - US opena proteklo je u surovoj dominaciji našeg asa protiv Danila Medvedeva, pošto je slavio sa 3:0 u setovima (6:3, 7:6, 6:3). Nakon duela na stadionu "Artur Eš", Nole se poklonio svom velikom prijatelju i legendi svetske košarke Kobiju Brajantu, a ogroman uspeh posvetio je i blaženopočivšem patrijarhu Srpske pravoslave crkve - Pavlu. Veliki trijumf u Njujorku, naime, dogodio se 11. septembra, na dan kada je rođen najomiljeniji crkveni velikodostojnik u novijoj istoriji Srbije. Poznato je da je Nole pre više od deceniju imao sudbonosan sastanak sa njegovom svetošću, a posle kojeg je zapravo krenuo veliki uspon u njegovoj teniskoj karijeri.

Foto: www.profimedia.rs

TENISKI KRALJ: Novak sa peharom US opena

Detalje susreta otkrili su roditelji Novaka Đokovića Srđan i Dijana. 

- Bio je, mislim, novembar 2009. godine. Ušli smo u njegovu sobu. Pokojni patrijarh Pavle, i tada živi svetac, sedeo je u jednoj fotelji sa strane, u stanju polusna. Moja supruga Dijana, Marko, Đorđe i ja, seli smo na ivicu kreveta, a Novak je seo pored njega - rekao je Srđan i dodao:

- Đakon je rekao: Oče, stigao je Novak, blagosiljajte ga. Patrijarh je otvorio oči, okrenuo se ka Novaku i rekao: sine, Bog te blagoslovio. Spustio je svoju ruku na Novakovu. Od tog momenta, Nole je imao 44 trijumfa zaredom.

Patrijarh Pavle nedugo zatim se upokojio, dok je Novak zaigrao tenis života budući da je osvojio Vimbldon i postao prvi reket sveta.

To je momenat koji je možda bio i prekretnica u njegovoj karijeri. Jednostavno se desilo da smo mogli da odemo kod našeg pokojnog patrijarha dok je bio u bolnici na VMA. Doneli smo mu monografiju sa posvetom, Novakovu monografiju iz 2008. godine kada je osvojio Australijan open, svoj prvi grend slem. Ja sam tada videla da su to nebesko plave oči - kazala je Dijana u jednom od intervjua. 

Republika

Foto: ATA Images

Dijana Đoković

Nole je inače veoma religiozan. Neretko obilazi crkve i manastire, slavi najveće srpske svece i čestita slave, a grudi mu je dugo vremena krasio krst sa Hilandara. U više navrata je s ponosom isticao da je odgajan u duhu pravoslavlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading