NEMA VIŠE SEZONSKIH BOLESTI, PUNE AMBULANTE ZBOG STOMAČNIH VIRUSA USRED NOVEMBRA! Nakon ovih simptoma, odmah idite kod lekara!

Autor:

Vesti

12.11.2023

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolesti više ne znaju za sezonu, kao što se nekad znalo ranije, pa tako, umesto tokom leta, stomačni virus puni ambulante i čekaonice usred novembra.

NEMA VIŠE SEZONSKIH BOLESTI, PUNE AMBULANTE ZBOG STOMAČNIH VIRUSA USRED NOVEMBRA! Nakon ovih simptoma, odmah idite kod lekara!

Foto: Shuttersrock

Ranije se znalo koju sezonu karakterišu koji virusi i bolesti, rekao nam je pedijatar Saša Milićević. Danas, čini se, to više nije slučaj. 

U ambulantama ima dosta ljudi koji prijavljuju simptome respiratornih infekcija, ima i onih inficiranih koronom, ali dosta je i pacijenata sa simptomima stomačnog virusa.

Glavni simptom je dijareja, ali ima i povraćanja. Tu su takođe i bolovi u stomaku, a manji broj pacijenata ima povišenu temperaturu. Prisutni su i malaksalost, i glavobolja - rekao je ranije za naš portal Dejan Jonev, pedijatar.

Republika

Foto: pexels.com

Bol u stomaku

Od stomačnog virusa "lakše" oboljevaju deca, budući da se prenosi kapljičnim putem, pa se često prenese i preko zaraženih igračaka u kolektivu, ali nisu pošteđeni ni roditelji, vaspitači, učitelji.

Izgubila se sezona. Ranije se znalo kada je sezona virusa, sada se javlja tokom cele godine. To ne važi samo za stomačne, već za sve viruse. Stomačnih virusa ima tokom cele godine, najčešće su to rota virusi i adeno virus. Prenosi se kapljičnim putem ili rukama koje su kontaminirane. Najčešće se prenosi među decom, preko igračaka, kada deca neopranim rukama diraju igračke koje posle drugo dete uzme, ali je često i kod odraslih - takođe je govorio za naš portal pedijatar Saša Milićević.

Lečenje stomačnog virusa

Pedijatri su saglasni da nema čarobnog leka protiv stomačnih virusa, ali da je pojenje, odnosno uzimanje tečnosti u pravilnim razmacima, obavezno.

Bitno je unositi tečnost, elektrolite, probiotike, ali ukoliko dođe do dehidratacije, obavezna je hidratacija intravenski.

Takođe, neophodna je dijetalna ishrana, kao i isključivanje iz kolektiva.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading