DEVOJČICA SE LJUBILA SA DEČACIMA U ODELJENJU, CEO RAZRED ZARAŽEN! Eksplozija MONONUKLEOZE u Srbiji, obavezno obratite pažnju na OVE simptome!

Autor:

Vesti

19.10.2023

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mononukleoza ili "bolest poljupca" divlja u beogradskim školama. Veliki je broj zaražene dece, gotovo svakodnevno nekoliko njih zatraži pomoć u ambulantama domova zdravlja.

DEVOJČICA SE LJUBILA SA DEČACIMA U ODELJENJU, CEO RAZRED ZARAŽEN! Eksplozija MONONUKLEOZE u Srbiji, obavezno obratite pažnju na OVE simptome!

Foto: shutterstock

Infektivna mononukleoza koju izaziva Epštajn-Barov virus pojavila se među decom školskog uzrasta, najviše u prestonici. 

Jedan slučaj posebno je potpirio širenje zaraze. Devojčica koja očigledno nije ni znala da je zaražena, ljubila se sa dečacima na školskoj ekskurziji, a infekcija se dalje kapljično raširila do te mere da je čitav razred inficiran, potvrdio nam je pedijatar Saša Milićević.

- Ogroman je broj dece zaražene mononukleozom.  Baš ima dosta! To je takozvana "bolest poljupca", koju izaziva Epštajn-Barov virus. Javlja se kod dece školskog uzrasta, a vrlo često i kod sportista - istakao je pedijatar.

Republika

Foto: Shutterstock

Bolesno dete

O specifičnom slučaju je ispričao da su došla dva dečaka iz istog odljenja, pa se tako klupko odmotalo.

- Došli su sa istim simptomima i kada sam rekao "bolest poljupca", smejali su se i rekli: "Ali mi se, doktore, nismo ljubili". Objasnio sam da se bolest prenosi kapljično, poljupcem, ali i kada se pije iz iste čaše ili flaše. Zato imamo mnogo zaraženih sportista, kada piju posle treninga vodu iz iste bočice - istakao je doktor.

Simptomi mononukleoze

Mononukleoza vrlo često može da se pomeša i sa drugim bolestima. Može da zaliči na prehladu, anginu, pa čak i šarlah, pa je zato potrebno otići lekaru koji će uz dodatne analize postaviti adekvatnu dijagnozu.

- Karakteristično je da dođe do uvećanja jetre i slezine i limfnih čvorova, najviše na vratu. Javljaju se i bolovi u grlu i liči na streptokoknu anginu, takođe i bol u predelu limfnih čvorova. Potrebno je uraditi analizu enzima jetre, ALT i AST, a nije loše da se uradi ultrazvuk jetre i slezine - istakao je dr Saša Milićević za naš portal.

Republika

Foto: Shuttersrock

Bolesno dete

Nema potrebe za terapijom, dodaje, ali je veoma bitno da se infekcija odleži i da se pacijent oporavi do kraja.

Jednom virus, zauvek virus

Ako se jednom inficirate Epštajn-Bar virusom, on ostaje trajno prisutan u vašem organizmu. Infekcija ovim virusom obično se razvija u ranom detinjstvu i najčešće se prenosi putem oralnog kontakta. Prema stručnjacima, ovaj virus se brzo širi, posebno među decom. Većina nosilaca virusa nema simptome i često nisu svesni prisustva Epštajn-Bar virusa u svom telu.

Istraživanja serološke epidemiologije ukazuju da se u manje razvijenim sredinama infekcija Epštajn-Bar virusom često javlja već u prvim godinama života. S druge strane, u visoko razvijenim zemljama, primarne infekcije se obično dešavaju tokom adolescencije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), od 55 do 60 odsto dece mlađe od 3 godine i čak 90 do 98 odsto odraslih ima antitela na Epštajn-Bar virus. Najzastupljeniji je u uzrastu od 15 do 25 godina.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading