STOMAČNI VIRUS NAM TRI NEDELJE KOSI DECU! Ovo su glavni simptomi, INFEKCIJA NE JENJAVA!

Autor:

Vesti

27.09.2023

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već tri nedelje intenzivno vlada stomačni virus u školama i vrtićima. Problem je to što se virus lako i brzo širi, smatraju doktori, pa se broj obolelih "održava" već neko vreme, bez boljitka.

STOMAČNI VIRUS NAM TRI NEDELJE KOSI DECU! Ovo su glavni simptomi, INFEKCIJA NE JENJAVA!

Foto: Shuttersrock

Iako smo očekivali da se situacija u nekom trenutku smiri, infekcija, najčešće rota virusima, razvija se istim tempom već skoro mesec dana. Sa njim se češće suočavaju mlađi, pa su nam klupe u školama i vrtićke grupe desetkovane ovih dana.

- Glavni simptom je dijareja, ali ima i povraćanja. Tu su takođe i bolovi u stomaku, a manji broj pacijenata ima povišenu temperaturu. Prisutni su i malaksalost, i glavobolja, a tempo širenja infekcije je isti - rekao je za naš portal Dejan Jonev, pedijatar.

On ističe da se virus lako i brzo prenosi, kao i da su "na meti" vrlo često i stariji - roditelji, učitelji i vaspitači.

Republika

Foto: Shutterstock

Bolesno dete/Ilustracija

Najugroženije bebe

Sa kolegom je saglasan i pedijatar Saša Milićević koji je za Republiku dodao i da se  najčešće zaražavaju deca.

- Izgubila se sezona. Ranije se znalo kada je sezona virusa, sada se javlja tokom cele godine. To ne važi samo za stomačne, već za sve viruse. Stomačnih virusa ima tokom cele godine, najčešće su to rota virusi i adeno virus. Prenosi se kapljičnim putem ili rukama koje su kontaminirane. Najčešće se prenosi među decom, preko igračaka, kada deca neopranim rukama diraju igračke koje posle drugo dete uzme, ali je često i kod odraslih. Sreća je što su samoizlečivi - istakao je Milićević.

Republika

Foto: Shutterstock

Bolesno dete/Ilustracija

- Najugroženiji su bebe i mala deca. Ako bebe gube vodu, putem povraćanja i dijareje, onda nastane dehidracija i to je najvažnija stvar, da se nadoknađuje tečnost - dodao je.

Milićević je naveo i da je jedini "lek" nadoknađivanje tečnosti putem elektrolita, unošenje vode i probiotika. U ekstremnijim slučajevima neophodno je tečnost nadoknaditi intravenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading