"CILJ IM JE DA SRPSKA CRKVA NESTANE SA SVOJIM NARODOM NA KIM": Oglasila se SPC posle tragedije u Banjskoj

Autor:

Vesti

27.09.2023

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja-navodi se u saopštenju SPC

"CILJ IM JE DA SRPSKA CRKVA NESTANE SA SVOJIM NARODOM NA KIM": Oglasila se SPC posle tragedije u Banjskoj

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva izrazila je danas saučešće srodnicima nastradalih Srba i Albanaca u sukobu na severu KiM navodeći da će se moliti za njihovu utehu i istakla da se uvek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive.

Mnogi iz Prištine, iz sveta, ali što je daleko tragičnije i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da SPC prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

Podsetili su na desetovekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je SPC sa sveštenstvom, monaštvom  i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima i uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi.

- Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vernicima. Pozivamo i verni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i  Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim  susedima - navodi se u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug

 

Dodali su da je SPC, naročito velikim silama, mnogo puta ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog  Kosova.

Podsetili su da je u tom cilju izvršeno bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku decu, te da su poslednjih meseci hapšeni su ljudi bez ikakvih dokaza ili na osnovu  fabrikovanih dokaza i da je otimana  zemlja u posedu Srba.

Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj  nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe. Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji upućujemo poruku bezgranične ljubavi i očinske brige. Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utehu, toplinu i nadu - naveli su iz SPC.

Istakli su da su za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i dodali da podržavaju i podstiču nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji žive na tom prostoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading