DECA NAM SE NE SKIDAJU SA DRUŠTVENIH MREŽA, PIJU ENERGETSKA PIĆA I IDU U KLADIONICE! Roditelji u sve većem problemu, pedagog daje 3 KLJUČNA SAVETA!

Autor:

Vesti

09.10.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U današnjem društvu, često se susrećemo sa situacijama u kojima deca ostaju bez nadzora i često čujemo kako "društvo igra ulogu u njihovom vaspitanju".

DECA NAM SE NE SKIDAJU SA DRUŠTVENIH MREŽA, PIJU ENERGETSKA PIĆA I IDU U KLADIONICE! Roditelji u sve većem problemu, pedagog daje 3 KLJUČNA SAVETA!

Foto: Shutterstock

Zbog raznih obaveza, roditelji ponekad zanemare svoje odgovornosti prema deci, što može dovesti do toga da deca postanu nervozna, ljuta i sebična. Često se sami oblikuju pod uticajem okoline i postaju podložna spoljnim uticajima.

Specijalni pedagog Boris Herman je odgovorio na nekoliko pitanja u vezi sa negativnim uticajem na decu, kao što su društvene mreže, kladionice u blizini škola, energetska pića i slično.

Republika

Foto: pixabay.com

Deca gledaju telefon

Prvenstveno, deca često su izložena lošem uticaju svoje okoline. Kada vide da njihovi vršnjaci ili prijatelji isprobavaju nešto novo ili drugačije, često se osećaju motivisani da isto učine.

Primeri su raznovrsni, od jednostavnog trenda konzumiranja brze hrane koja se prodaje u blizini škole do ozbiljnijih navika. Da li roditelji mogu uticati na "povodljivost" svoje dece?

- Prekomerna upotreba, recimo, energetskih pića štetna je i za odrasle, a kamoli za decu. Zbog svojih sastojaka, ona imaju štetno delovanje na decu. Na žalost, o štetnosti može samo da se pročita na samim proizvodima, gde piše da se ne preporučuje mlađima od 18 godina, ali ne postoji zabrana prodaje kao što postoji kod alkoholnih pića. Nekad je to vođeno željom da se "poprave mentalne sposobnosti", naročito kada je potrebno za kratko vreme naučiti propušteno gradivo a nekada je to stvar izbora. Energetska pića imaju atraktivna pakovanja "jakih" naziva koji asociraju na snagu, brzinu... Deca i mladi misle da će velikom količinom postati brži i jači. Nažalost, velikom količinom su samo bliži zdravstvenim ustanovama. Kod mladih postoji jedan drugi motivator kada je u pitanju konzumiranje ove vrste pića - kaže naš sagovornik.

Republika

Foto: Republika TV

Energetska pića

On ističe da deca i mladi vole da budu "u trendu", posebno ako im taj trend diktiraju njihovi uzori sa društvenih mreža.

- Roditelji mogu da utiču na decu, ali pre svega ne bi smeli pred decom da piju ova pića jer im šalju pogrešnu poruku. Osim toga, morali bi da jačaju svest da deca ne moraju baš u svemu da imitiraju vršnjake. Ako govorimo o pomoći za učenjem, moja preporuka roditeljima jeste da nauče decu tehnikama za savladavanje gradiva - jasan je Herman.

Takođe, blizina kladionica školama ima negativan uticaj na decu i nije potrebno posebno naglašavati da je to nepoželjna navika. Herman nam objašnjava šta bi moglo biti odlučujući trenutak kada dete odluči da zakorači u kladionicu.

- Maloletnicima nije dozvoljen ulazak u kladionice, ali im nije zakonom zabranjeno da se kockaju i klade na internetu. Problem je u tome što se zavisnost od kockanja lako stiče, ali teško leči. Početnička sreća učvrsti potrebu za kockanjem jer dobijanje novca dovodi do lučenja dopamina, hormona sreće, a pritom pored zadovoljstva dobijaju i novac. Nažalost, vrlo brzo se dobici pretvaraju u gubitke, a deca i mladi pokušavaju da povrate izgubljeni novac. Neretko se za novac obraćaju zelenašima, a pritisak koji trpe može da dovede i do samoubistava čijih smo i bili svedoci. Da li preveliko prisustvo kladionica može da dovede do povećanja broja zavisnika od kockanja? Moje lično mišljenje je da može.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Kladionica

Takođe, svedoci smo da deca poseduju telefone koji su im prozor u svet jer su im dostupni internet i društvene mreže, odakle ponekad dobijaju sulude ideje. Jednostavno uplove u neki drugi svet, a kako tome da stanemo na put?

- Deca ne poseduju telefon jer koriste telefone roditelja. Često roditelji ne mogu da se organizuju da kvalitetno provedu vreme sa detetom, pa im dopuštaju da koriste telefon, bez ograničavanja vremena provedenog na internetu, ali i sadržaja koji će im biti dostupan. Ako pogledamo prethodna dva pitanja, možemo videti da kroz agresivne reklame i kampanje deca stiču svest da su kockanje ili energetska pića normalna stvar u životu, da je čak preporučljivo piti energetsko piće ili kladiti se jer im baš to preporučuju njihovi idoli iz medija. Zato treba jačati kapacitete deteta i porodice da deca ne bi svoje potrebe zadovoljavali na pogrešan način - jasno nam odgovara Boris Herman za Ona.rs.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading