SVAKOG DANA NAJMANJE JEDNO DETE DOĐE SA KOKSAKI VIRUSOM! Opet pune ambulante, a OVO je način da prepoznate zarazu!

Autor:

Vesti

18.10.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koksaki virus ili popularnije virus šaka, stopala i usta, polako se širi vrtićima i školama u Srbiji, a roditelji ga vrlo često mešaju sa boginjama.

SVAKOG DANA NAJMANJE JEDNO DETE DOĐE SA KOKSAKI VIRUSOM! Opet pune ambulante, a OVO je način da prepoznate zarazu!

Foto: Shutterstock

Više roditelja javilo se našoj redakciji sa informacijom da je virus šaka, stopala i usta (koksaki virus tipa A) prisutan u kolektivima širom naše zemlje, pa da se čekaonice domova zdravlja polako ali sigurno pune.

Mi smo pitali pedijatra Dejana Joneva kako da prepoznamo ovaj virus i da li ima mesta panici.

- To je viroza koja se prenosi vazdušnim putem, a za koju nema previše efikasnih načina da se spreči. Treba poštovani one opšte savete: ne kretati se u gužvi, kolektivima, ali je prosto nemoguće izolovati se potpuno i može se dobiti na bilo kom mestu. Veoma lako se prenosi, pa se često javlja u vrtićima, kolektivima uopšte - istakao je dr Jonev.

Republika

Foto: Shutterstock

Pedijatar

On je naveo da situacija nije alarmantna i da nije imao prekomerno veliki broj dece, ali da se ovaj virus periodično javlja.

- Karakterističan simptom je ospa koja se javlja na stopalima, šakama, na licu, vratu, može da obuhvati čak i celo telo. Može da izgleda jako dramatično, ali treba napomenuti da ne svrbi. Ta ospa porolazi za otprilike desetak dana. Kreće da bledi od petog dana - istakao je on.

Roditelji dovode decu uplašeni

Pedijatar Dejan Jonev rekao je i da ne treba paničiti, ali da dete treba dovesti kod lekara.

- Ove ospe ne zahtevaju da se mažu ni sa čim, prolaze same od sebe. Međutim, uvek treba dovesti dete lekaru da se radi analiza krvi - kaže i dodaje:

- Javlja se bez temperature, deca budu dobrog opšteg stanja, igraju se i ne odbijaju hranu, ali osip roditeljima deluju kao neke boginje, pa dolaze preplašeni. -

Republika

Foto: pixabay.com

Pedijatar

Svaki dan jedno dete dođe sa ovim virusom

Povećan broj dece sa ovim virusom primetio je i pedijatar Saša Milićević.

- Svaki dan po jedno dete dođe sa tom bolešću. Nekad pomisle da je to alergija ili herpes ili afte u ustima. To je jedna oblik koksaki virusa, roditeljima zna da deluje jako opasno. Bolest se vrlo lako širi, kapljičnim putem, kada pričaju i kašlju, širi se kontaktom i ručicama koje nisu dovoljno čiste. Najčešće se javlja kod dece predškolskog uzrasta - istakao i preneo svoje iskustvo:

- Dolazila su mi deca sa promenama na koži, ali i u usnoj duplji. Deca slabije jedu zbog promena u ustima, nekad neće čak ni da piju tečnost, pa napravi problem roditeljima. Antibiotska mast se preporučuje samo ako ima promene na koži, inače se čeka da bolest prođe sama od sebe. Treba i prilagoditi hranu ukoliko ima promena u ustima, dati što neutralniju i blažu hrana... -

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading