ČAK 270 PEDAGOGA I PSIHOLOGA VIŠE! Slavica Đukić Dejanović najavila velike navonine u prosvetnom sistemu!

Autor:

Vesti

03.11.2023

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o merama koje su preduzete u cilju sprečavanja sličnih tragedija u budućnosti, ministarka je navela da su poslate smernice svim školama, ali i da je formirana komisija o mentalnom zdravlju pri Vladi Srbije, kojom, kako je istakla, presedava premijerka Ana Brnabić.

ČAK 270 PEDAGOGA I PSIHOLOGA VIŠE! Slavica Đukić Dejanović najavila velike navonine u prosvetnom sistemu!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je danas, povodom šest meseci od tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da se radi na ideji o memorijalnom centru, ali je i naglasila da će u školama biti angažovano 270 psihologa i pedagoga više nego do sada.

Govoreći o teškom periodu koji je zadesio sve nas, ministarka je naglasila da se bol koji osećamo ne smanjuje, ali da nas i on i sve što se dogodilo  obavezuje da se aktivno borimo i da preduzimamo mere kako bi se sprečilo da se ovakvo nešto ikada više ne ponovi.

Uz to, ministarka je istakla da je neophodno da svaka škola ima kvalifikovane stručnjake poput psihologa i pedagoga, koji će biti deo tima i zajedno sa roditeljima, nastavnicima i decom raditi na prevenciji nasilja. Ona je naglasila da je svest o važnosti obrazovanja i vaspitanja prisutna i u Vladi Srbije, koja je uložila značajan napor u ovoj oblasti.

Ministarka Đukić Dejanović je izrazila i svoju zahvalnost Vladi Srbije koja je u stalnoj komunikaciji sa porodicama žrtava i brzo radi na ideji o memorijalnom centru. Ona je istakla da se trenutno pripremaju uslovi za formiranje stručnog tima koji će u saradnji sa porodicama osmisliti ideju za ovaj centar.

Kada je reč o merama koje su preduzete u cilju sprečavanja sličnih tragedija u budućnosti, ministarka je navela da su poslate smernice svim školama, ali i da je formirana komisija o mentalnom zdravlju pri Vladi Srbije, kojom, kako je istakla, presedava premijerka Ana Brnabić.

- Uključivanje stručnjaka svih vrsta, pre svega psihologa, stručnjaka sa Filozofskog fakulteta, Instituta za mentalno zdravlje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom zdravlja, čitav niz programa, radionica, edukacija svih učesnika u obrazovanju - rekla je ministarka i istakla da smatra da je to dalo neke početne rezultate.

Ona je naglasila da roditelji sada imaju manje brige kada je u pitanju bezbednost njihove dece, a škola treba da bude sigurno mesto, a ne samo prostor za obrazovanje i vaspitanje.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading