JEZIV SLUĆAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U BORU! Devojčica (13) prebila drugaricu zbog "pogrešnog pogleda"!

Autor:

Vesti

17.10.2023

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka prebijene devojčice je u strahu, jer njih dve i dalje prolaze istim hodnicima, a škola nije preduzela konktretne mere kako bi sprečila da se ovako nešto ponovi.

JEZIV SLUĆAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U BORU! Devojčica (13) prebila drugaricu zbog "pogrešnog pogleda"!

Foto: Instagram/stopnasilju

Učenica šestog razreda Osnovne škole “Dušan Radović” u Boru (12) u četvrtak je, kako tvrdi njena majka, dobila batine od druge učenice (13). Nasilnici je smanjena ocena iz vladanja i njeno ponašanje biće “pod nadzorom” narednih 30 dana, ali ko će taj nadzor obavljati, nije poznato, jer psiholog istovremeno radi u dve škole.

“Ako me još jednom pogledaš, gotova si”, rekla je nasilnica vršnjakinji, a majka prebijene devojčice je u strahu, jer njih dve i dalje prolaze istim hodnicima, a škola nije preduzela konktretne mere kako bi sprečila da se ovako nešto ponovi.

Ova žena nije znala šta je pravi način da reaguje i još uvek čeka, a iako nasilnica ne može da bude izbačena iz škole, prema  Članu 86 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, učenici od petog do osmog razreda mogu da budu premešteni u drugu osnovnu školu, i to po odluci nastavničkog veća, a uz saglasnost škole u koju prelazi i obaveštavanje roditelja ili drugog zakonskog zastupnika.

Ovo je mera koja može da se preduzme ukoliko učenik vrši diskriminaciju, fizičko, psihičko, seksualno, digitalno ili bilo koje drugo nasilje.

Za ovakve, slične, ali i mnogo blaže situacije Ministarstvo zdravlja u saradnji sa UNICEF-om, u okviru projekta "Odgovor na krizne situacije i traumatične događaje", izradilo video materijal za roditelje i zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja pod nazivom "Roditelji sa decom u kriznim situacijama" i "Nastavnici sa decom u kriznim situacijama". 

U ovom materijalu roditelji i nastavnici mogu da pronađu odgovore na neka pitanja koja ih muče, posebno u situacijama kada ne znaju kako da reaguju u krizama, ukoliko njihov učenik ili dete bude žrtva vršnjačkog nasilja. 

- Video materijali su izrađeni u cilju osnaživanja roditelja i zaposlenih u sistemu obrazovanja za pružanje podrške deci, odnosno učenicima, u prevladavanji lroumoj o traumatičnih događaja - stoji u objašnjenju Ministarstva prosvete

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading