PRVA VODITELJKA "SLAGALICE" BILA MISICA I STUDENTKINJA! Ovih 10 stvari ne znate o popularnom kvizu - IMA I NAMEŠTALJKI!

Autor:

Vesti

02.11.2023

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već punih 30 godina kviz "Slagalica" okuplja porodice kraj malih ekrana. Reč je o Reč je o zabavnoj i poučnoj emisiji u kojoj se dinamično, u vremenu od dvadesetak minuta, smenjuju igre slova, brojki, opšteg znanja, brzine, dosetljivosti, logike.

PRVA VODITELJKA "SLAGALICE" BILA MISICA I STUDENTKINJA! Ovih 10 stvari ne znate o popularnom kvizu - IMA I NAMEŠTALJKI!

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@SlagalicaRTS

Nema te osobe koja u Srbiji, a i šire, nije čuo za popularnu "Slagalicu". Mnogi kvizomani su se smenili na stolicama plavog i crvenog takmičara, a dugi staž obeležile su i zanimljivosti za koje, sigurni smo, niste čuli.

1. PRVO EMITOVANJE

Slagalica je prvi put emitovana na RTS-u sada već davne 1993. godine, i to kao Muzička slagalica.

Bila je to prva u potpunosti kompjuterski realizovana emisija u istoriji RTS, ali retko ko je mogao da joj predvidi takav uspeh i dugovečnost.

Krajem 1998, Muzička slagalica je promenila ime u TV slagalica.

2. PRVA VODITELJKA BILA STUDENTKINJA i MISICA

Autor emisije i prvi voditelj Muzičke slagalice bio je Nikola Nešković koji je emisiju vodio u paru sa Draganom Milićević, tada studentkinjom prava.

- Kada je napravljen uži izbor od 10 devojaka, morao sam da se poslužim lukavstvom i da kolege iz informativnog programa pustim da prvi biraju, znajući kako oni vide voditelje. Moj favorit je bila lepa, za informativni program suviše lepa, studentkinja prava Dragana Milićević. Ona je za informativni program imala još jedan minus – bila je u najužem krugu za Mis Jugoslavije. I tako smo, bar za kratko vreme od par godina, dobili izuzetnu voditeljku - otkrio je Nešković ranije za RTS.

Među voditeljima su se našli još i saradnici Ivan Bauer, Jelena Filipović, slikarka Mira Pešev, Tanja Veljković, Stanislava Pak pa čak i Ivan Mladenović koji je bio i voditelj Dnevnika.

3. PITANJA SMIŠLJAJU ARHITEKTA I LINGVISTA, A RANIJE...

Pitanja za "Slagalicu" smišlja dobro uigran dvojac Ivan Andonov i Bojan Lukić. 

Ivan Andonov je izuzetan profesionalac s višestrukim talentima, sa pozadinom u sportskom menadžmentu i impresivnim jezičkim veštinama - govori čak 7 svetskih jezika!

Adonov se bavio i prevodilačkim radom, bio je asistent konzula u Venecueli, ali se bavi i muziko, i sportom.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Slagalica

Bojan Lukić je arhitekta i bivši vaterpolista. Igrao je za vaterpolo klub Stari grad u seniorskoj Srpskoj ligi.

Ranije su predloge za pitanja slali i smišljali svi ljudi u državi.

4. PRAVILO KOJE MALO KO ZNA

Jeste li se ikada zapitali šta se dešava kada takmičari na kraju slagalice ostvare isti broj bodova? Ta situacija se, uistinu, događala veoma retko, ali postoji i rešenje ovakve situacije.

Kada se i nakon poslednje igre "Asocijacije" ne dobije pobednik i rezultat bude nerešen, ponavlja se prva igra, odnosno igra "Slagalica" u kojoj takmičari moraju da pronađu dužu reč.

5. "DOBRO VEČE" MILKE CANIĆ UŠLO U ISTORIJU

Najpoznatiju supervizorku kviza Milku Canić, inače lingvistu po struci, poznajemo po dve reči po kojima je ostala prepoznatljiva. Milkino "Dobro veče" ušlo je u istoriju, a evo zašto je baš tu rečenicu izabrala za početak kviza.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Milka Canić

- Ja nisam razmišljala o tome kako ću to reći, već sam jednostavno u jednom trenutku želela da sve pozdravim i kako ćete to da uradite, ako ne srdačno. Valjda je narod prepoznao tu moju želju, pa se dešava da se mladi prijave za „Slagalicu“ zato što žele mene da upoznaju, što mi je posebno drago - rekla je Milka Canić u intervjuu za list "Žurnalist".

6. ZNANJE SE NAGRAĐUJE MILIONIMA I KNJIGAMA

Kao jedna od najvećih nagrada izdvojila se nagrada od milion dinara koju je dobio Ivan Gavrilović pobedivši Dejana Kovačevića 2019. godine u superfinalu "Slagalice".

Treba napomenuti da je pola miliona dobio i pobednik superfinala prošle godine Aleksa Stefanović, ali i da u svakoj epizodi takmičari kao utešnu nagradu dobijaju vredne knjige.

7. SLAGALICA IZNEDRILA ZVEZDE

Među najpopularnijim zasigurno su današnji tragači "Potere", odnosno Milica Jokanović i Žarko Stevanović, ali su popularnost stekli i Sanja Milovanović (Sanja Sabaton), nekadašnji košarkaš Dušan Macura, ali i Slavoljub Petrović i njegov biser "ćivot", kao i Katarina Demijanenko, čije kolutanje očima je postalo pravi hit na društvenim mrežama.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Milica Jokanović

8. I SLAGALICA GREŠI!

U emisiji "Slagalica" koja je emitovana 23. jula 2018. godine potkrala se velika greška koja je kasnije u javnosti izazvala burne reakcije.

Pitanje glasi: "Na kom instrumentu svira Kemal Gekić?". Takmičari nisu znali odgovor i to nije ništa neobično - dešava se. Međutim, kada je kompjuter trebalo da prikaže tačan odgovor, desila se greška, a to se gotovo nikad ne dešava. Barem ne, a da se brzo ne ispravi.

U odgovoru je pisalo je da je u pitanju violina, a zapravo je reč  slavnom pijanisti. Dakle, odgovor je klavir.

Dva dana kasnije se oglasio i kviz "Slagalica" koji se izvinio, ali je sreća u tome što takmičari nisu bili pštećeni.

9. NAMEŠTALJKA U PRVOJ IGRI

Kako je otkrio tvorac pitanja Ivan Adonov ranije medijima, prva igra nije nasumičan izbor slova, kako je inače predstavljeno. 

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Slagalica

U pitanju je ranije pripremljen niz, a samo redosled može biti proizvoljan.

I to je dobra stvar. Vodi se računa da od njih zaista može da se sastavi neka reč. Kada bi izbor slova bio potpuno slučajan, verovatno bi i takmičari i publika imali mnogo teži zadatak, ponekad i nerešiv - kazao je i dodao da to nije slučaj sa drugim igrama.

10. EVO ZAŠTO SKOČKO IMA NAOČARE

Tvorac skočka je i autor samog kviza Nikola Nešković, koji je osmislio i ime za kviz. Međutim, samog skočka nacrtao je Luka Spaić. On je maskotu zamislio tako da se pomera, ali tada nije bilo tehničkih mogućnosti za to.

Nacrtao mu je naočare jer ja nosim naočare, tako da je u Skočka ugrađen i moj lik – pričao je ranije Nešković medijima.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading