NEĆETE MOĆI NI NA BOLOVANJE BEZ PRIVATNOG DETEKTIVA?! Slikaju i snimaju ZAPOSLENE - došla nova era poslovanja?!

Autor:

Vesti

30.10.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zloupotreba bolovanja među zaposlenima postaje sve učestalija pojava u srpskim firmama.

NEĆETE MOĆI NI NA BOLOVANJE BEZ PRIVATNOG DETEKTIVA?! Slikaju i snimaju ZAPOSLENE - došla nova era poslovanja?!

Foto: pixabay.com

U sve bržem i konkurentnijem poslovnom okruženju, kompanije u Srbiji sve više koriste usluge privatnih detektivskih agencija kako bi proverile zloupotrebu bolovanja među svojim zaposlenima. Na osnovu nedavne vesti o menadžeru u Hrvatskoj koji je dobio otkaz nakon što ga je banka pratila kako bi proverila iskrenost njegovog bolovanja, mnoge kompanije u Srbiji okreću se detektivima kako bi sprečile ovakvu vrstu zloupotrebe.

Zloupotreba bolovanja među zaposlenima postaje sve učestalija pojava u srpskim firmama. Nekontrolisano korišćenje bolovanja ne samo da finansijski košta kompanije, već takođe utiče na produktivnost i efikasnost radnog mesta. Procene pokazuju da je u Srbiji, od ukupno 280.000 bolovanja koja se otvore godišnje, čak oko 15 odsto njih lažno. To znači da više od 40.000 radnika godišnje izostaje sa posla, iako nemaju stvarnih zdravstvenih tegoba.

- Detektivske agencije koriste različite tehnike nadzora kako bi pratile ponašanje zaposlenih tokom bolovanja i prikupile dokaze o eventualnim zloupotrebama. Poslodavci se nadaju da će putem ovih mera identifikovati zaposlene koji lažiraju bolovanje i preduzeti odgovarajuće disciplinske mere - izjavio je Mirsad Mehmedović, direktor detektivske agencije Seguridad.

Foto: unsplesh.com

 

Razlozi za uzimanje lažnih bolovanja variraju među zaposlenima, uključujući nezadovoljstvo na poslu, privatne obaveze, rad izvan radnog vremena za dodatnu zaradu, i druge. Zloupotreba bolovanja ne samo da predstavlja problem za kompanije već i stavlja dodatni teret na zdravstveni sistem.

Poslodavci u Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, koriste usluge privatnih detektivskih agencija kako bi proverili verodostojnost bolovanja svojih zaposlenih. Detektivi koriste različite metode za prikupljanje dokaza, uključujući fotografisanje, video snimanje i posetu kući zaposlenih kako bi dokumentovali sve dokaze koji ukazuju na zloupotrebu bolovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading