SRBI POLUDELI ZA MONTAŽNIM KUĆAMA! Biraju najčešće OVU kvadraturu, a uvek se traži jeftinija varijanta!

Autor:

Vesti

28.10.2023

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prosečna cena po kvadratnom metru montažnih kuća je tokom proteklih godina porasla zbog globalnih ekonomskih izazova, što je rezultiralo povećanim troškovima rada, proizvodnje i materijala. Međutim, Srbi najviše kupuju kuće od oko 80 kvadrata!

SRBI POLUDELI ZA MONTAŽNIM KUĆAMA! Biraju najčešće OVU kvadraturu, a uvek se traži jeftinija varijanta!

Foto: Shutterstock

Cena po kvadratnom metru varira u zavisnosti od faze izgradnje, i kreće se u rasponu od otprilike 350 do 690 evra. To znači da prosečna montažna kuća od oko 80 kvadrata košta između 40.000 i 50.000 evra, dok se mogu naći i jeftinije opcije koje koštaju manje od 20.000 evra!

U Srbiji, najtraženije montažne kuće su one površine od 80 do 100 kvadrata, a klasični prizemni modeli su posebno popularni među građanima, iako mnogi proizvođači nude i kuće na sprat različitih geometrijskih oblika.

Postoji niz prednosti povezanih s montažnim kućama u poređenju s klasičnim zidanim kućama, obuhvatajući ekonomske, ekološke i estetsko-funkcionalne aspekte. Prvo, brzina i ušteda su istaknuti faktori. Stručnjaci ukazuju na to da je predviđeno vreme za izgradnju montažnih objekata oko tri meseca, iako su neki čak gotovi za svega nekoliko dana. Ovaj rok ne uključuje vreme potrebno za izlivanje temelja, što obično traje oko mesec dana. Drugim rečima, možete se useliti u kuću već za četiri meseca ako se odlučite za opciju "ključ u ruke".

Republika

Foto: Shutterstock

Gradnja kuće

Cena po kvadratnom metru varira u zavisnosti od faze izgradnje. U fazi "sive faze," cena se kreće od otprilike 320 do 450 evra po kvadratu, dok se u kategoriji "ključ u ruke" cena po kvadratu kreće od 500 do 690 evra.

Termin "ključ u ruke" označava završnu fazu izgradnje montažnih kuća, što znači da je objekat potpuno opremljen i odmah useljiv, što ga čini skupljim u odnosu na sivu fazu. Na primer, možda ćete moći da kupite solidnu kuću u sivoj fazi za oko 34.000 evra, ali ćete morati da uložite dodatna sredstva za uređenje enterijera.

Republika

Foto: shutterstock

Montažna kuća

Siva faza označava fazu u kojoj je konstrukcija kuće postavljena i spolja sređena, ali još uvek nisu uključeni temelji, podovi, električne i vodovodne instalacije, kupatila i dimnjak.

Cene montažnih kuća zavise od mnogo faktora, uključujući promene na tržištu nekretnina, vrstu materijala, tehničke specifikacije, energetsku efikasnost i druge karakteristike. Takođe, izbor proizvođača igra ključnu ulogu u razlikama u cenama.

Cene montažnih kuća mogu značajno varirati. Manje montažne kuće malih kvadratura mogu se naći za 10.000 ili 15.000 evra na nekim mestima, a obično se koriste kao vikend kuće. S druge strane, veći objekti različitih geometrijskih oblika mogu prelaziti i 60.000 evra.

Republika

Foto: shutterstock

Montažna kuća

Na tržištu postoji mnogo različitih modela montažnih kuća, što omogućava kupcima da odaberu dizajn koji najbolje odgovara njihovim potrebama, a takođe im se pruža sloboda da sami osmisle svoj dom u saradnji s arhitektama odgovornim za projektovanje.

Na primer, montažna kuća od 45,07 kvadratnih metara u sivoj fazi može se kupiti za 17.970 evra, dok je cena u fazi "ključ u ruke" 28.620 evra. Ova kuća je projektovana kao dvosoban stan s dnevnim boravkom, trpezarijom i kuhinjom koji vodi na terasu, dok preostali prostor obuhvata jednu spavaću sobu i kupatilo.

Veća montažna kuća površine 65 kvadrata, pogodna za porodični život, može se pronaći za 22.840 evra u sivoj fazi, dok je cena u fazi "ključ u ruke" 37.290 evra. Montažna kuća površine 74 kvadrata prodaje se za 29.610 evra u sivoj fazi i za 48.310 evra u fazi "ključ u ruke". Dnevni prostor i spavaći deo ove kuće su izdvojeni od ostalog dela kuće, što dodaje dinamiku krovnoj konstrukciji i stvara razliku u visini.

Republika

Foto: shutterstock

Montažna kuća

Kuća površine 103 kvadrata, projektovana kao petosobni stan bez unutarnjih nivoa, može se naći u jednom katalogu po ceni od 84.590 evra. Ako želite da je kupite u sivoj fazi, cena je 52.230 evra.

Proizvođači montažnih kuća neprestano proširuju svoju ponudu i traže inovativna rešenja. Sada je moguće montirati kuće površine skoro 200 kvadrata.

Garancija za montažne kuće varira, ali obično obuhvata garantni period od 25 do 50 godina za strukturalne elemente, dok za završne radove mnogi proizvođači nude garanciju od oko 2-3 godine. Specifičnosti garancije mogu se razlikovati od kompanije do kompanije.

Ekološka efikasnost je još jedna prednost montažnih kuća. Novije tehnologije omogućavaju izradu ovih kuća od materijala koji zahtevaju minimalnu potrošnju energije za grejanje, što doprinosi smanjenju troškova i emisije CO2, dok istovremeno štiti životnu sredinu. Montažne kuće se obično izrađuju od drveta, gipsa ili armiranog betona, a često se dodaje dodatni termoizolacioni sloj od stiropora.

Važno je napomenuti da montažne kuće obično imaju bolju otpornost na seizmičke potrese u poređenju s tradicionalnim kućama.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading