NA JESEN MORATE PROMENITI DEČIJI JELOVNIK! Nutricionistkinja otkrila koje greške roditelji najčešće prave: Ishrana mora da bude drugačija!

Autor:

Vesti

28.10.2023

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo roditelja često zanemaruje pravilnu ishranu svoje dece kada se menjaju godišnja doba, često nastavljajući s istom hranom koju su deca konzumirala tokom leta, praveći tako velike greške.

NA JESEN MORATE PROMENITI DEČIJI JELOVNIK! Nutricionistkinja otkrila koje greške roditelji najčešće prave: Ishrana mora da bude drugačija!

Foto: Shutterstock

Dečji nutricionista Teodora Marinković ističe da s početkom škole dolazi i povećan broj vannastavnih aktivnosti za decu, te je stoga važno da ishrana bude nutritivno bogata kako bi podržala dečju koncentraciju tokom škole i pružila im potrebnu energiju tokom celog dana.

- Takođe, s obzirom na niže temperature u skladu sa godišnjim dobom, preporučujem da obroci koje dajemo deci budu uvek topli. Bilo da je to doručak, neka od užina, ručak ili večera. Jer na taj način održavamo optimalnu telesnu temperaturu naše dece tokom hladnijih dana - preporučuje Marinkovićeva.

Republika

Foto: shutterstock

Deca jedu povrće

Obavezna kuvana hrana!

Tokom letnjih meseci više konzumiramo laganiju hranu, ali da sada to nije preporučljivo, kaže.

- Mi odrasli, a i deca, često zbog visokih temperatura nekad ne možemo da jedemo ili su nam u obrocima mahom zastupljeni salate, piletina, riba, povrće, voće... Dešava se i da nekad preskočimo poneki obrok ili samo zavaramo glad nekim letnjim napitkom ili šejkom. Međutim, to u ovo doba godine ne sme da se dešava, pogotovo ne kod dece. Deca moraju imati konkretne i jače obroke, prvenstveno zbog škole - doručak, dve užine, ručak i večeru. A i zbog njihovog celokupnog rasta i razvoja. Žitarice, posna mesa kao što su piletina i junetina, mleko i mlečni proizvodi, jaja, sezonsko povrće i voće, moraju biti konstantno zastupljeni u dečijoj ishrani - dodaje ona.

Što se tiče ručka, posebno preporučuje kuvanu hranu.

- Neka vaše dete svakog dana za ručak pojede neko kuvano, spremljeno jelo, bilo da je to pasulj, grašak, boranija sa povrćem i mesom, punjene paprike, tikvice, sarma, musaka sa povrćem, mesom, supa, čorba, đuveč, pilav..., a može i meso ili riba sa povrćem bar jednom nedeljno - kaže Marinkovićeva.

Povrće je uvek dobrodošlo u dečijoj ishrani, pogotovo sezonsko, koliko god često da ga jedete, nećete pogrešiti. Krompir, papriku, tikvice, patlidžan, bundevu, paradajz i krastavac možete davati vašoj deci svakog dana - navela je ona.

Objasnila je i kakav ritam ishrane treba poštovati kod dece.

- Oduvek se znalo da su doručak, bar jedna užina, ručak i večera obavezni kod dece. Večera posebno, ali laganija, jer deca ne smeju ići gladna na spavanje. Ali treba voditi računa o tome da hrana, kao što sam i napomenula, bude zdravije spremljena, topla, ukusna. I deca će nam na taj način biti uvek zdrava, sita i sprečićemo njihovu gojaznost koja je svakim danom sve više zastupljena. Takođe, moja posebna preporuka je da deca što češće nose obroke u školu, a da što manje kupuju užine po radnjama "brze hrane", pekarama, prodavnicama, iz razloga koje sam već navela. Sa decom treba popričati i objasniti im zašto je to najbolja opcija za njih i njihovo zdravlje - navela je Marinkovićeva za 24sedam.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading