SRBI KOJI SU KUPILI AVIO KARTE ZA IZRAEL, IMAJU PRAVO NA REFUNDACIJU TROŠKOVA! Evo kako SUSPENZIJA Šengena utiče na naš narod koji se upućuje u EU!

Autor:

Vesti

25.10.2023

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka oružanog sukoba u Izraelu i pojasu Gaze, teroristički napadi sve su učestaliji, pretnja se povećava a granice zatvaraju.

SRBI KOJI SU KUPILI AVIO KARTE ZA IZRAEL, IMAJU PRAVO NA REFUNDACIJU TROŠKOVA! Evo kako SUSPENZIJA Šengena utiče na naš narod koji se upućuje u EU!

Foto: TANJUG/A. ĆIRIĆ

Najnoviji slučaj dojave o bombi u zgradi nemačke javne televizije u Majncu, ubistvo dvojice švedskih navijača u Briselu, dojava o bombi u Luvru u Parizu, vesti su koje su odjeknule svetskim medijima proteklih dana. Zbog opasnosti od terorizma, Slovenija, Italija i Švedska najavile su suspenziju Šengena i pojačanu kontrolu na granicama.

Blic je istraživao kako će to uticati na naše građane i da li pojačane kontrole mogu sprečiti nove terorističke napade.

Da li je Šengen zona ugrožena?

Slovenija će uvesti i unutrašnju kontrolu na granici sa Hrvatskom i Mađarskom a Švedska i Austrija podižu stepen opasnosti od terorističkih napada na narandžasti. Austrijska vojska pojačaće prisustvo na ulicama kako bi se građani osećali bezbednije.

Od početka oružanog sukoba u Izraelu i pojasu Gaze, teroristički napadi sve su učestaliji, pretnja se povećava a granice zatvaraju.

Foto: shutterstock

Šengen zona

Radomir Antonović iz Centra za bezbednost, istragu i odbranu kaže za "Blic TV" sa se svakako može govoriti o ugroženosti Šengena, i slobodnom protoku ljudi i robe po EU.

- Razlog za to treba tražiti u činjenici da je bezbednosna situacija u ovom delu Evrope ugrožena i da iz razloga očuvanja interesa i Mađarska i Slovenija su morale da pribegnu ovoj nepopularnoj metodi. Mi smo već navikli na taj rigorozniji režim prelaska državne granice, ovo je samo jedan, da ne kažem i dva koraka unazad zato što umesto da se liberalizuje granica u potpunosti mi i dalje dobijamo zabrane za kretanje po EU - navodi Antonović za "Blic TV".

Nemačka uvodi strože kontrole

Nemačka planira da uvede stacionarne kontrole na granicama sa Poljskom, Švajcarskom i Češkom, kao i da proširi granične kontrole sa Austrijom zbog velikog broja ilegalnih ulazaka u Nemačku.

Foto: V. Zogović

Kontrole na nemačkoj granici

Ne očekujem da će blokada granica da da neki veliki i poseban rezultat jer oni koji su imali za cilj da uđu u EU da bi je destabilizovali su već odavno ušli i nije bilo nikakvih rigoroznih kontrola kada su bili najjači naleti migranata koji su dolazili sa ciljem da ugrožavaju bezbednost EU tako da globalno imamo ozbiljan bezbednosni problem koji ne datira od juče nego je nagomilan već deceniju - kaže za on za "Blic TV".

Šta će biti sa Hrvatskom?

Hrvatska od 1. novembra ulazi u Šengen zonu te kada je reč o našim građanima, uvođenje novih kontrola, značiće duže zadržavanje na granicama i detaljniju proveru.

Hrvatska faktički tek sada ulazi u Šengen zonu, mi smo i do sada imali pasoške kontrole kada je reč o tim granicama. Naravno, kada smo ulazili u Sloveniju pa posle dalje to nismo imali što je bila prednost jer smo daleko manje vremena provodili na graničnim prelazima. Dakle to će se promeniti, oni koji putuju sada po Evropi moraju da budu spremni. Dakle, više nije Evropa slobodna - napominje Aleksandar Seničić, direktor "YUTE".

Seničić podseća da naši građani koji su imali uplaćene avio karte za Izrael imaju pravo na punu refundaciju troškova dok oni koji su uplatili boravak u Egiptu, Siriji ili zemljama u regionu Izraela, nemaju pravo na naknadu troškova u slučaju otkazivanja putovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading