OVA SVETINJA KRIJE RUKOPISE KOJI SE TEŠKO DEŠIFRUJU, ZBOG JEDNE STVARI JE POSEBNA! Teško je stradala u ratu, VERA ih je održala!

Autor:

Vesti

25.10.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastirski kompleks obuhvata jednobrodnu crkvu i dva konaka.

OVA SVETINJA KRIJE RUKOPISE KOJI SE TEŠKO DEŠIFRUJU, ZBOG JEDNE STVARI JE POSEBNA! Teško je stradala u ratu, VERA ih je održala!

Foto: RINA

Smešten na desnoj strani Zapadne Morave, ispod samog vrha Ovčara manastir Sretenje velika je pravoslavna svetinja. Ime ove bogomolje prvi put je pomenuto kada je godine 1623. pod imenom manastira Sretenje stigla knjiga iz Mileševe.

U jednom rukopisu tog manastira zapisano je:

- U to vreme mnoga skrb bi po vsej zemlji.

Takođe je još navedeno:

- I to leto ubiše Turci sultana.Te godine manastir Sretenje stradao je od strane Tatara u turskoj službi.

- Bogomolja je teško stradala i u Drugom svetskom ratu a tu se, pod samim vrhom Ovčara, od okupatora krio i Justin Popović, jedan od najvećih teologa Srpske pravoslavne crkve. Ubrzo posle oslobođenja (1947) Sretenje je postalo ženski manastir, ali se kao i za većinu hramova u Ovčarsko - kablarskoj klisuri ne zna tačno vreme nastanka niti ime ktitora - kažu za RINU u TO Dragačevo.

Posebnu vrednost ove bogomolje ima zidani ikonostas, jedini ovakve vrste u ovčarsko-kablarskih manastira.

- Manastirski kompleks obuhvata jednobrodnu crkvu i dva konaka. U Sretenju se čuvaju tri vredna rukopisa - „Jevanđelje“, „Bogorodičini kanoni“ i „Minej za mesec jun“ sa „Službom knezu Lazaru - dodaju u TO Dragačevo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading