SVE VEĆI BROJ DECE PATI OD "EKRANIZMA": Roditelji na ovaj način UMIRUJU svoju decu, a posledice mogu biti vrlo ŠTETNE!

Autor:

Vesti

24.10.2023

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preterano korišćenje ekrana kod deteta može prvenstveno dovesti do problema u njegovom socijalno-emocionalnom razvoju.

SVE VEĆI BROJ DECE PATI OD "EKRANIZMA": Roditelji na ovaj način UMIRUJU svoju decu, a posledice mogu biti vrlo ŠTETNE!

Foto: pixabay.com

Brojna istraživanja pokazuju kako sve veći broj dece provodi vreme pred ekranima, bez obzira na to je li reč o igricama na mobilnom telefonu, gledanju crtanih filmova na tabletu ili surfovanju po internetu. Upravo su zato pedijatri upozorili roditelje da smanje vreme provedeno pred ekranom jer su posledice vrlo štetne za dete.

Ponekad detetu roditelji daju mobilni telefon ili tablet kako bi ga smirili ili kada imaju nekih obaveza, pa žele da budu sigurni da dete neće praviti probleme. Iako je to ponekad dozvoljeno uraditi, stručnjaci naglašavaju da usled preterivanja posledice mogu biti jako štetne za detetov razvoj.

Kako prenosi "National Library of Medicine", preterano korišćenje ekrana kod deteta može prvenstveno dovesti do problema u njegovom socijalno-emocionalnom razvoju, a to uključuje sledeće:

  • gojaznost
  • poremećaje spavanja
  • depresiju i anksioznost

Isto tako može narušiti emocionalno razumevanje, podstaknuti agresivno ponašanje i sprečiti socijalnu i emocionalnu kompetenciju deteta.

Osim toga, mnogi psiholozi i logopedi ističu da se zbog preteranog korišćenja ekrana razvio i takozvani ''ekranizam'', odnosno digitalni autizam. 

Preporuke o vremenu provedenom pred ekranima su različite. Američka akademija za pedijatriju preporučuje ne više od dva sata dnevno za decu stariju od dve godine. Pojedini britanski stručnjaci smatraju da bi deca trebalo da pokraj ekrana provedu svega po pet minuta po godini života u jednom danu! Ipak, dodaju da se mora uzeti u obzir i to šta dete radi u ostatku dana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading