IZGLEDA KAO BUBULJICA ILI UJED KOMARCA, ALI ZAPRAVO NIJE! Šuga se pojavila u beogradskim školama - evo kako da je prepoznate!

Autor:

Vesti

23.10.2023

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedijatar Saša Milićević objasnio je da slučajevi šuge nisu retkost i da se pojavljuju kontinuirano, s varijacijama u njihovoj učestalosti, a period inkubacije traje između dve i tri nedelje.

IZGLEDA KAO BUBULJICA ILI UJED KOMARCA, ALI ZAPRAVO NIJE! Šuga se pojavila u beogradskim školama - evo kako da je prepoznate!

Foto: Shutterstock

U jednoj beogradskoj školi nedavno je zabeležen slučaj šuge, što je izazvalo reakciju Zavoda za javno zdravlje koji je pružio smernice o postupanju u takvim situacijama.

Pedijatar Saša Milićević je jutros za televiziju Pink objasnio da šuga nije retka pojava i da se pojavljuje kontinuirano, sa promenljivom učestalošću. To stanje uzrokuje grinja poznata kao šugarac, koja prodire kroz kožu, polaže jaja, a nakon inkubacije larve se razvijaju, što na kraju dovodi do pojave klasičnih simptoma šuge.

- Te promene su kao bubuljice, ujedi komaraca. Najčešće na pregibima, butinama, može biti zahvaćen i genitalni predeo, lice i vrat budu pošteđeni, ali kod dece ima i tuda. Noću najviše svrbi, ili kada se tuširamo toplom vodom - priča doktor.

Foto: Shutterstock

Šuga kod dece

Inkubacija traje od dve do tri nedelje, otkrio je pedijatar.

- Treba bar desetak sekundi da bude kontakt. Terapija je u vidu masti sa sumporom. Pet dana se mažete, nema kupanja. Brzo se to leči. Sumprone masti znaju da iritiraju kožu često - priča doktor Milićević.

Period lečenja je opasan, jer se šuga brzo širi, dodao je Milićević, navodeći da i odeća može da bude "prenosilac".

- Zato mora da se leči čitava porodica - kaže pedijatar.

Podsetimo, u Osnovnoj školi "Braće Jerković" u Beogradu navodno se pojavila šuga

U mejlu koji su roditelji dobili od Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi se da su "u cilju sprečavanja širenja infekcije preduzete i predložene sledeće protivepidemijske mere":

- Prijava i lečenje obolelih. Svi oboleli sa simptomima suspektnim na šugu (svrab, osip...) treba da se jave na pregled kod dermatologa radi postavljanja dijagnoze i ordiniranja adekvatne terapije. Organizovati roditeljski sastanak radi upoznavanja roditelja o pojavi šuge u odeljenju i upoznavanja sa preventivnim merama. Osobe iz kontakta sa obolelim (članovi porodice i učenici iz bliskog kontakta) treba preventivno da sprovedu terapiju za tretman šuge. Za lečenje koristiti preparate po preporuci dermatologa koji je obavio pregled obolelih - navodi se u obaveštenju i dodaje:

- Nakon sprovedenog lečenja obaviti istovremeno promenu veša i posteljine svim osobama koje su tretirane. U domaćinstvu obolelog odvojeno prati i dezinfikovati posteljinu, veš i odeću infestiranih osoba. Pooštriti mere lične higijene (pranje ruku) i opšte higijene u školi. Pooštriri mere tekuće dezinfekcije. Pooštriri zdravstveni nadzor u školi. Dalji epidemiološki nadzor - navodi se u mejlu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading