EVO ŠTA SU KAMERE NA UNIFORMAMA SAOBRAĆAJACA ZABELEŽILE ZA SKORO DVA MESECA! Jedna stvar je posebno zanimljiva!

Autor:

Vesti

23.10.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saobraćajni policajci su od 1. septembra počeli da nose kamere na svojim uniformama. Inicijalno, kamere će biti korištene na deonicama auto-puta u okolini Beograda i takođe će ih nositi i presretači širom zemlje.

EVO ŠTA SU KAMERE NA UNIFORMAMA SAOBRAĆAJACA ZABELEŽILE ZA SKORO DVA MESECA! Jedna stvar je posebno zanimljiva!

Foto: MUP Srbije

Planira se da u budućnosti postanu integrisane u njihovu standardnu uniformu. Policajci su dužni da obaveste vozače da su pod nadzorom kamera tokom njihove intervencije.

Korišćenje kamera, kako je objašnjeno od strane Uprave saobraćajne policije, neće se koristiti u svrhu krivičnog gonjenja ili procesuiranja prekršaja, već isključivo za dokumentovanje postupaka policijskih službenika.

Potpukovnik policije Dejan Stević, iz Uprave saobraćajne policije, je nakon skoro dva meseca podelio iskustva u vezi sa njihovom primenom.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Saobraćajna policija

- Ovo je neki vid vara između države i pojedinca. Ove kamere se neće koristiti za snimanje prekršaja i krivičnih dela. Dakle, to nije njihova inicijalna namena, već isključivo za snimanje intervencije policijskog službenika nad građaninom u kontroli saobraćaja.

Ono što smo primetili od kada se koriste kamere je da smo imali nula pritužbenih postupaka protiv policijskih službenika zbog nepravilnog, nepravednog i nezakonitog postupanja. Takođe ono što smo primetili je da smo imali 13 prijava događaja po pitanju nuđenja mita policijskom službeniku. Imali smo jedan slučaj lažnog predstavljanja i jedan slučaj vređanja policijskog službenika. Sve su to snimile ove kamere što se može iskoristiti kao dokaz - rekao je Stević.

Dodao je i da je u pitanju pilot projekat donacije 60 kamera namenjenim saobraćajnim policajcima.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Saobraćajna policija

- Upravo saobraćajna policija ima priliku da prvi ove kamere implementiraju u svoj rad. Siguran sam da je ovo urađeno jer je saobraćajna policija nekako najtransparentniji deo službe u neposrednoj komunikaciji sa građanima u svom svakodnevnom radu.

Možemo vam reći da je prihvaćena među policijskim službenicima sa oduševljenjem, a građani reaguju različito. Ali moramo da shvatimo da onaj koji postupa po zakonu, ovakve stvari koje unapređuju sistem pravičnosti ne treba da ga se plaše - istakao je Stević.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading