"NE ZNAM ŠTA JE BILO TEŽE, ŠTO SAHRANJUJEM MUŽA ILI ŠTO MORAM DA LAŽEM RODBINU"! Sanja je ostala bez supruga, ali su tek onda nastupili veliki problemi!

Autor:

Vesti

19.10.2023

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne znam šta mi je gore - što sam izgubila muža ili što sam i dalje morala da ćutim o tome i da lažem rodbinu odakle ta crna vreća, govori Sanja

"NE ZNAM ŠTA JE BILO TEŽE, ŠTO SAHRANJUJEM MUŽA ILI ŠTO MORAM DA LAŽEM RODBINU"! Sanja je ostala bez supruga, ali su tek onda nastupili veliki problemi!

Foto: Photo by Kat Jayne from Pexels

Sanjina životna priča je strašna. Kada joj je suprug preminuo, sahranjen je u crnoj vreći, a onda je ona to morala da objašnjava.

On je preminuo od AIDS-a.

Sanja živi sa porodicom u malom mestu u Srbiji.

Muža je izgubila nakon 19 godina duge borbe sa HIV-om.

- Moj suprug je bio otac i muž za primer i porodica mu je uvek bila na prvom mestu. Nikad nije podigao ton, pola mesta mu je došlo na sahranu - priča Sanja kroz suze i dodaje:

- Nisu nam dozvolili da ga ispratimo kako dolikuje, već smo ga sahranili u crnoj vreći.

- Ne znam šta mi je gore - što sam izgubila muža ili što sam i dalje morala da ćutim o tome i da lažem rodbinu odakle ta crna vreća - govori Sanja.

Sa ovom stigmom suočavaju se i ostale porodice u Srbiji koje sahranjuju bližnje preminule usled posledica HIV virusa ili side.

Zato je Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje Potent još 2019. pokrenuo inicijativu da se promeni "praksa nejednakog postupanja prema posmrtnim ostacima osoba sa HIV-om".

- Njih ne pripremaju za pogreb, ne oblače ih, već ih u crnim vrećama sahranjuju - rekao je tada Bratislav Prokić iz Potenta.

- Ne poštuju dostojanstvo i želje kako preminulih osoba, tako i njihovih porodica. Ovakvo postupanje pogađa porodicu i bližnje preminulih, a užasava i osobe koje žive sa HIV-om - dodao je Prokić.

(Republika/BBC)

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading