STUDENTSKI DOMOVI KRCATI, STANARINE PRESKUPE! Evo na kojim su MUKAMA studenti, čak je i menza povoljna, a 1.000 njih se našlo ''ispod crte'' zbog OVOGA!

Autor:

Vesti

18.10.2023

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od oko 90.000 studenata u Beogradu tek svaki deveti ima mogućnost smeštaja u nekom od 14 studentskih domova, od kojih je poslednji izgrađen pre skoro pola veka!

STUDENTSKI DOMOVI KRCATI, STANARINE PRESKUPE! Evo na kojim su MUKAMA studenti, čak je i menza povoljna, a 1.000 njih se našlo ''ispod crte'' zbog OVOGA!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Iako su cene stanova za iznajmljivanje u Beogradu opale u odnosu na prethodnu godinu, i dalje su veoma visoke za većinu studenata iz unutrašnjosti, što stvara problem s nedostatkom kapaciteta u studentskim domovima, gde su smeštajne cene povoljnije. Zbog toga je na početku ove školske godine više od 1.000 brucoša ostalo ispod crte, tj. bez smeštaja.

Cene kirija u glavnom gradu su pale u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje značajan deo ukupnih troškova studenata iz unutrašnjosti. Manje stanove i garsonjere u širem centru grada možete pronaći po cenama od 120 evra do 200 evra, ali na centralnim lokacijama, prema trenutnoj ponudi, stanarine i dalje ne padaju ispod 300 evra. U ponudi su čak i stanovi u širem centru grada po cenama od 350 evra do 500 evra, što je gotovo bilo nezamislivo prethodne godine.

Cena smeštaja povoljna, ali nedovoljno kapaciteta

S druge strane, smeštaj u nekom od studentskih domova u Beogradu i dalje je daleko povoljnija varijanta. Cena smeštaja varira u zavisnosti od kategorije studentskog doma i broja kreveta u sobi, odnosno, da li se soba plaća po budžetskoj ili tržišnoj ceni. Cene sobe za studente na budžetu tako se kreću od 1.300 do 3.190 dinara mesečno, dok se cena smeštaja u sobama po tržišnim cenama kreće od 8.000 do 13.000 dinara.

Kada je reč o kapacitetima, Ustanova “Studentski centar” raspolaže sa 14 studentskih domova, koji su raspoređeni na šest beogradskih opština. Ukupni smeštajni kapaciteti su oko 10.500 mesta, više od 90 odsto mesta se nalazi u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a gotovo polovina studenata od ukupnog broja mesta, njih više od 4.600, boravi u najvećem studentskom kampusu na Balkanu, Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Punih 45 godina nije izgrađen nijedan novi studentski dom

Najstariji od studentskih domova, “Kralj Aleksandar I”, izgrađen je 1928. godine, a najmlađi, “Karaburma”, 1978. Dakle, punih 45 godina u Beogradu nije bilo izgradnje novih objekata za smeštaj studenata, a broj studenata koji upisuju fakultete u prestonici je od tada višestruko uvećan.

- Imajući u vidu osetno povećanje cena privatnog smeštaja u glavnom gradu, a paralelno s tim i značajno poboljšanje studentskog standarda u domovima, primetno je povećan broj studenata koji konkurišu za smeštaj u studentskom domu, naročito među brucošima. Ranijih godina, uobičajen broj prijavljenih brucoša kretao se oko 2.000. Prošle godine, na konkurs se prijavilo čak 2.757 brucoša, dok je ove godine bilo 2.574 prijavljenih kandidata. Među prijavljenim kandidatima bilo je čak 544 vukovca - ističu u ustanovi “Studentski centar”, prenosi Blic.

"Ispod crte" ostalo više od 1.000 brucoša

Međutim, kako pokazuju njihovi podaci, ove školske godine bilo je mesta tek za nešto više od 1.300 brucoša, a gotovo isto toliko ostalo ih je “ispod crte”.

- Za ovu školsku godinu obezbedili smo mesto za 1.231 brucoša. Neposredno nakon raspodele, po osnovu pripadnosti nekoj od osetljivih društvenih grupa, mesto je dobilo još 124 brucoša. Preostali studenti koji su ostali “ispod crte” na konačnoj rang-listi biće sukcesivno pozivani čim se oslobodi neko mesto u studentskom domu, po bilo kom osnovu - kažu u “Studentskom centru”.

Foto: Tanjug

Studenti

Inače, u domovima studenti koji sobu plaćaju po tržišnoj ceni su značajna manjina. Naime, 9.258 mesta obezbeđeno je za budžetske, potom još 565 mesta u Studentskom gradu za stipendiste projekata „Svet u Srbiji” i „Srbija za Srbe iz regiona”, te 120 mesta za studente iz inostranstva. Praktično, od ukupnog kapaciteta od 10.500 mesta, 557 njih se plaća po ekonomskoj ceni.

Da li će se uskoro proširiti kapaciteti

Na pitanje da li je posle skoro pola veka planirano proširenje smeštajnih kapaciteta, u “Studentskom centru” odgovaraju da je u završnoj fazi urbanistički projekat kompleksa Studentski grad i izrada tehničke dokumentacije za izgradnju novog doma u Studentskom gradu sa dve lamele, već popularno nazvan „peti blok”.

- Ministarstvo prosvete je obezbedilo sredstva za realizaciju ovog projekta, a početkom ove godine na međunarodnom konkursu je izabrano idejno rešenje budućeg izgleda Studentskog grada, sa novim lamelama sa 475 studentskih soba i oko 1.000 novih mesta za smeštaj studenata. U okviru novog objekta predviđeni su sadržaji koji korisnicima omogućavaju još bolje uslove za učenje i usavršavanje, što je jedan od prioritetnih ciljeva ovog projekta - kažu u ovoj Ustanovi.

Inače, prednost u rangiranju studenata koji konkurišu za smeštaj u nekom od domova, imaju student koji su ostvarili veći broj ESPB bodova, imaju manji broj godina studiranja, veću prosečnu ocenu u indeksu i manji prihod po članu porodice.

I ishrana u studentskim menzama povoljna

Osim troškova stanovanja, studenti iz unutrašnjosti suočavaju se s dodatnim izdacima za ishranu dok borave u Beogradu. Prema izjavama njihovih roditelja, ovakvi troškovi mesečno iznose najmanje 200 evra, bez obzira da li šalju hranu studentima ili im daju novac da sami nabavljaju namirnice i pripremaju obroke.

Foto: tiktok/printscreen/studentski.centar

Studentska menza

S druge strane, studenti koji se hrane u studentskim restoranima ili su smešteni u studentskim domovima znatno jeftinije prolaze. Na primer, budžetski studenti mogu doručkovati za 56 dinara, ručak ih košta 120 dinara, a večera 90 dinara. Samofinansirajući studenti, koji se hrane po tržišnim cenama, moraju izdvojiti 130 dinara za doručak, 310 dinara za ručak i 240 dinara za večeru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
da da

18.10.2023 10:06

Ali nema mesta za sve studente ...to je glavni problem ... uvek izvise za sve marljivi studenti iz udaljenih mesta ...kad dođu u Bg on pruža ruke samo određenima ....