NAJTEŽI PACIJENT BILA DEVOJČICA KOJOJ SAM ODSTRANIO PLUĆNO KRILO! Prof. Radmilo Janković: Kupovali smo vreme, danima bila u veštačkoj komi!

Autor:

Vesti

16.10.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na svetski dan anesteziologa, prof. dr Radmilo janković ističe da Srbija ima nešto manje od 1.000 ovih specijalista, kojih je manjak u čitavom svetu, ne samo u našoj zemlji.

NAJTEŽI PACIJENT BILA DEVOJČICA KOJOJ SAM ODSTRANIO PLUĆNO KRILO! Prof. Radmilo Janković: Kupovali smo vreme, danima bila u veštačkoj komi!

Foto: printscreen/TVPink

Jedna od najtežih pacijenata bila mi je devojčica kojoj je nakon pada s motora moralo hitno da se odstrani jedno plućno krilo. Danima je bila u veštačkoj komi, kojom smo kupovali vreme dok drugo plućno krilo ne bude spremno da adekvatno preuzme razmenu gasova.

Tada smo uveli i dodatne smene zarad 24-časovnog nadzora nad njenim stanjem. Sve je, na kraju, bilo dobro. Ona sada ima svoju porodicu - kaže za Kurir prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije, povodom 16. oktobra, Svetskog dana anestezije.

Dosta je izazova bilo i pacijenata koji su uspeli da vrate sa dna. Naravno, timski rad i pomoć i drugih specijalista.

Bezizlane situacije

- Takav je bio slučaj kod naše Milice "trudnice" i njene bebe Nikoline, sjajne Jelene Soldatović i mnogih drugih koji su uspeli da prežive gotovo bezazlene situacije. Teških pacijenata je bilo dosta u vreme kovida, ali nam najteži dolaze iz saobraćajnih nezgoda - priča prof. Janković.

Biti anesteziolog nosi veliku odgovornost jer rizika od anestezije može biti dosta. 

- Od obične alergijske reakcije do infarkta srca, plućne tromboembolije, pa i srčanog zastoja za vreme hiruške intervencije. Komplikacije kojih se sami anesteziolozi najviše boje, a vezane su za njihov rad i primenu anestezioloških lekova, jesu maligna hipertermija, aspiraciona pneumonija, nemogućnost obezbeđenja disajnog puta i eventualno hipoksično (nedostatak kiseonika, prim.nov.) oštećenje mozga, analfilaktička reakcija na lek. Napominjem, mada nije pravilo da se kompliikacije češće kod pacijenata sa određenim pridruženim bolestima - ističe anesteziolog za Kurir i dodaje da je upravo zato pregled anesteziologa poslednji među pregledima pred operaciju, a njegova saglasnost za nju je krucijalna.

Moderna medicina

Anesteziologa manjka svugde u svetu je potreba za njima raste usled zahteva moderne medicine:

- Situacija u Srbiji, na žalost, nije nimalo bolja, a posebno je teška u malim mestima. I u toj državnoj i u privatnoj zdravstvenoj praksi uporno radi nešto manje od 1.000 anesteziologa. Ali ništa nije nerešivo. Potrebno je samo dobra kadrovska organizacija. Jedan deo anesteziologa država je obezbedila putem volonterskih specijalizacija, a tako je i UKC Niš dobio dodatnu pomuć ovih mladih ljudi. 

Pacijent na kraju odlučuje

Pre svake hirurške intervencije mora postojati pisana saglasnost pacijenta, bez obzira nastav anesteziologa šta je najbolje u datoj situaciji. 

- Na vama je da mu objasnite koja versta anestezije (lokalna, regionalna, opšta) jesu moguće i najbolje, a zatim pacijent odluči na koju od njih pristaje. Uvek mora postojati dogovor pacijenta i anesteziologa, koji se potveđuje i pismenom saglašću - ističe prof. Janković.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading