TRUDNICI GREŠKOM DALI LEKOVE ZA ABORTUS: "Zbog propusta farmaceuta mislila sam da sam ubica sopstvene dece" (FOTO)

Autor:

Lifestyle

13.10.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrošila je bogatstvo za odlazak na vantelesnu oplodnju, ali je zbog tuđeg nemara ostala bez blizanaca.

TRUDNICI GREŠKOM DALI LEKOVE ZA ABORTUS: "Zbog propusta farmaceuta mislila sam da sam ubica sopstvene dece" (FOTO)

Foto: Profimedia, pixabay.com

Timika Tomas iz Las Vegasa maštala je da ima veliku porodicu sa puno dece. Ali, suočila se sa velikim zdravstvenim problemom: posle vanmaterične trudnoće lekari su joj odstranili jajovode, pa više nije mogla da se nada da će ostati u drugom stanju prirodnim putem. Iako je sa suprugom već imala decu, želela je da njihova porodica bude veća makar za još jednog člana.

Izdvojila je mnogo novca kako bi otišla na potpomognutu oplodnju. Kad je 2019. bila u ranoj fazi trudnoće, lekar joj je rekao da uzme lekove za plodnost. Ali, u apoteci su joj greškom dali tablete za abortus, piše News.com.au.

Timika je popila dve tablete i ubrzo shvatila da nešto nije u redu sa njenim telom. Uprkos tome što je navikla na grčeve tokom procesa vantelesne oplodnje, otkrila je da bol koji je osetila nije bio sličan bolovima koje je doživela pre toga.

Uiplašena, uzela je kutiju sa lekovima koje je dobila i pročitala upustvo. Tek tad je shvatila da je zapravo popila tablete koje kontrahuju mišiće materice, izazivajući pobačaj.

Kad je to shvatila, Timiki se zaledila krv u žilama.

- Mislila sam da sam upravo ubila svoju bebu. Zapravo, svoje blizance, jer mi je lekar preneo dva embriona – kaže Timika.

Foto: Facebook

Timika je žarko želela da ima veliku porodicu sa puno dece

Ova surova greška sa lekovima desila se pošto je jedan tehničar pogrešno pomislio da napamet zna naziv generičkog leka za brend koji je prepisao lekar, pa je na kraju za taj pogrešan lek prepisao recept.

Ali, ne samo da je on napravio grešku - propust se desio i njegovom kolegi koji je Timiki izdao lek. Trebalo je da je usmeno posavetuje kako da pije prepisani lek, ali on to nije učinio.

- Da me je farmaceut tad pitao da li sam ranije uzimala taj lek, do svega ovoga ne bi došlo – kategorična je Timika.

Odmah posle nemilog događaja, Timika je uložila žalbu Odboru za farmaciju države Nevada koji se sastao tek prošlog meseca.

Pošto je podelila potresno svedočanstvo o svom užasnom iskustvu, dvojica farmaceuta su suspendovana i privremeno su ostala bez licence. Ukoliko obojica izbegnu disciplinske mere u narednih godinu dana, plate kazne i nastave da se školuju, licence će im biti vraćene.

Foto: Facebook

Zbog grubog propusta dvojice farmaceuta Timika je zatražila pravdu

Portparol apoteke poslao je saopštenje za javnost u kom je naveo da su zdravlje i dobrobit njihovih pacijenata najvažniji:

„Greške na receptima su veoma retke, ali ako se i dogode, preduzimamo korake da učimo iz njih kako bismo kontinurano poboljšavali bezbednost pacijenata. Apotekarski odbor nas je kaznio sa 10.000 dolara, što je maksimalni iznos po zakonu, zbog posredne odgovornosti za greške farmaceuta".

Oba farmaceuta su se izvinila zbog onoga što se dogodilo.

- To je ljudska greška i tako mi je žao – rekao je jedan farmaceut.

Ali, Timika kaže da izvinjenje ne ublažava bol u srcu, niti tugu koju i danas oseća zbog onoga što se dogodilo.

- Sve što sam dobila bilo je izvinjenje, što nikada neće biti dovoljno – kategorična je Timika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading