"ZBOG UŽASNOG STANJA GODINU DANA NISAM SPAVALA SA DEČKOM, MOJI ORGANI KAO DA SU PREKRIVENI LEPLJIVOM PAUČINOM": Ispovest devojke kojoj nijedan lekar ne može da pomogne

Autor:

Lifestyle

05.10.2023

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je imala nekoliko operacija, nije uspela da reši problem koji je muči od 11. godine života.

"ZBOG UŽASNOG STANJA GODINU DANA NISAM SPAVALA SA DEČKOM, MOJI ORGANI KAO DA SU PREKRIVENI LEPLJIVOM PAUČINOM": Ispovest devojke kojoj nijedan lekar ne može da pomogne

Foto: Profimedia/swns

Laura Debni (37) patila je od bolnih menstruacija od 11. godine života, ali su joj lekari stalno govorili da je to "normalno".

Njeni bolovi u "onim danima" u mesecu bili su neizdrživi, a tek u 26. godini života dijagnostikovana joj je endometrioza. Reč je o stanju koji uzrokuje da tkivo slično sluzokoži materice raste na drugim mestima, kao što su jajnici i jajovodi, i vezuje ih. Za ovo stanje ne postoji lek.

Više puta je odlazila na operacije kako bi joj tkivo koje narasta bilo uklonjeno, ali uzalud.

Sada, zbog neizdrživih bolova koji joj onemogućavaju fokus, Laura može da radi svega pet sati dnevno. Noću jedva uspeva da zaspi.

Ono što je dodatno tišti je činjenica da sa svojim partnerom Adamom Hilom (43) već godinu dana ne može da ima intimne odnose upravo zbog stravičnih bolova koje joj endometrioza zadaje. Laura i Hil su u vezi deset godina.

- Kad sam prvi put dobila menstruaciju, imala sam utisak da me neko udara u stomak. Rečeno mi je da je to normalan bol, ali je vremenom on počeo da se širi na celo telo. Kad mi je dijagnostikovana endometrioza dobila sam uput za operaciju, a posle intervencije doktori su mi rekli da su svi moji unutrašnji organi povezani. Objasnili su mi da izgledaju kao da su upleteni lepljivom paučinom - priča Laura.

Iako su hirurzi uklonili adhezije, one su, tvrdi Laura, ponovo izrasle.

- Kako je vreme odmicalo, bol je postao sve veći i ne prestaje. Moj partner i ja nismo spavali duže od godinu dana, jer me uvek boli. Na početku veze, Adam i ja samo često bili intimni, a kako se moje zdravstveno stanje pogoršavalo, morala sam da mu priznam da mi je svaki intimni odnos previše bolan. Teško mu je, jer ne želi da mi nanosi bol, ali meni nedostaje što ne mogu da spavam sa njim. Kad god smo intimni ja na kraju uvek krvarim i dobijem urinarnu infekciju - žali se Laura, piše britanski San.

Zbog endometrioze je morala da napusti planinarenje i ersoft, jer su bolovi sa kojima živi neizdrživi. Od 2013. kad joj je dijagnostikovana endometrioza, pa do danas, Laura je imala više operacija uklanjanja tkiva oko reproduktivnih organa. Prve dve operacije obavljene su iste godine kad je dobila dijagnozu, ali su simptomi počeli da se vraćaju dve godine kasnije. Tako je 2015. Laura saznala da su joj se organi opet spojili, pa je iznova legla na operacioni sto.

Foto: pixabay.com

Laura je više puta odlazila na operaciju zbog endometrioze

Pre četiri godine išla je na privatnu kliniku pošto joj se stanje naglo pogoršalo. Tad je saznala da su se adhezije proširile izvan njenog reproduktivnog sistema na creva. To je značilo da čak ni potpuna histerektomija ne bi rešila njene probleme.

Od tada, Lauri su propisivani progresivno jači lekovi protiv bolova. Ali, ni njih, naravno, ne sme da pije u većim količinama, pa je bila prinuđena da skrati radno vreme. Još nije stekla pravo da ode u invalidsku penziju, a kako zarađuje manje nego ranije, upala je u dugove.

Ona se nada da će veća svest o endometriozi biti povod za dalja istraživanja i pronalaženje leka za ovo specifično stanje.

- Sigurna sam da endometriozu ima mnogo više žena nego što znamo. Verovatno slušaju istu rečenicu koju su i meni doktori govorili: da ne budu smešne i da sve devojke trpe bol kad dobiju ciklus. Ljudi ne vide realnost stanja, a ono je tako mračno - decidna je Laura.

Njen partner Adam veoma empatično doživljava Laurine zdravstvene probleme.

- Voleo bih da mogu da doživim bol kako bih mogao da se povežem sa njim i da znam kako da joj pomognem. Pokušavam da brinem o Lauri što je bolje moguće: pomažem joj u kupanju, kuvam i stavljam boce sa toplom vodom na njen stomak kako da bi bol bio makar malo blaži. Užasno je gledati je kako pati - kaže Adam.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading