NA AMAZONU PRODAJU VEJP ZA MALIŠANE! Šokantno stanje u Srbiji - DECI IH KUPUJU RODITELJI, PA PUŠE SA NJIMA!

Autor:

Vesti

13.10.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vejpovi su sve veći problem danas, bar tako pokazuju svedočenja majki i očeva dece u Srbiji.

NA AMAZONU PRODAJU VEJP ZA MALIŠANE! Šokantno stanje u Srbiji - DECI IH KUPUJU RODITELJI, PA PUŠE SA NJIMA!

Foto: shutterstock, Printscreen/www.amazon.com

"Moj prvi vejp" pojavio se kao šala još pre nekoliko godina u inostranstvu i tada su svi mediji preneli kako je zapravo reč o lažnoj vesti da se pojavila cigareta bez nikotina za decu.

Međutim... Ovo je izgleda poslužilo kao "inspiracija", pa se takav set ipak nalazi u prodaji na Amazonu. Navodno, vejp je za decu stariju od 12 meseci, sa tri ukusa, niskom temperaturom zbog "bezbednosti", a dolazi i sa video materjalom sa direktivama kako da se naprave "ludi krugovi od dima".

"Caka" je što su u pitanju kutije za zbijanje šale sa prijateljima, ali ipak se postavlja pitanje da li nam ovakve "šale" prave medveđu uslugu, budući da se starosna granica korišćenja ovih proizvoda sve više snižava. 

Foto: Printscreen/www.amazon.com

Vejp za decu

- Dosta dece ih koristi, i to naročito u školi, što smatram nedopustivim - istakla je za Republiku majka četvoro dece i influenserka Tatjana Ilić Bajić.

Ona se našla u izazovnoj situaciji za roditelja kada je među vršnjacima njene dece ovo postao apsolutni trend. Kada je podelila ovaj problem na društvenim mrežama, javilo joj se mnogo roditelja koji su isto potvrdili.

Mnogo mama na društvenim mrežama mi se javilo sa istim problemom. Ovde je prosto pitanje kako mi svoju decu da zaštitimo, jer društvo i te kako mnogo utiče na njihovo ponašanje - rekla je.

Foto: shutterstock

Vejp

Roditelji im kupuju i puše sa decom

Problem je utoliko veći što maloletnici ne mogu uvek kupiti vejpove u slobodnoj prodaji. Tu nastupaju prolaznici, poznanici, prijatelji, ali i, najšokatnije - roditelji.

- Poznajem neke roditelje koji deci kupuju vejpove. Čak sam dobila poruke od nekih mama na društvenim mrežama da su videle da deca, starija godinu - dve od moje ćerke, zajedno sa majkama puše to na terasi svojih kuća! Što mi je tek zastrašujuće - navela je Tatjana.

Da roditelji deci kupuju deci elektronske cigarete potvrdio nam je i vlasnik jedne prodavnice u Beogradu.

Foto: pixabay.com

Elektronska cigareta

- To je u mojoj radnji išlo kao nenormlano, ali sam nedavno izbacio. I to najviše među decom od 12, 13 godina. Kad dođu baš mali, onda im nisam ni davao. Ali onda se snađu kupuju im roditelji ili starija deca iz kraja. Roditelji im kupuju, jer misle da ako nema nikotina, onda nije štetno - istakao je Nikola T.

Kupuju im da ne bi pušili cigare!

Pedijatar Saša Milićević rekao je za naš portal da se i sam susretao sa ovim problemom.

- Roditelji deci kupuju sa idejom da spreče decu da puše. Dođu i kažu. "Doktore, kupio sam da ne bi pušili." To je loše, jer udišu to skroz, ne pućkaju i ta isparenja idu u pluća i krv, a onda posle u sve organe. To nije poželjno da se to uzima, sve što udišemo pravi problem dečijim plućima - rekao je dr Milićević.

- Verovatno je manje štetno od obične cigarete, jer ne sadrži nikotin, ali ipak ima efekte koji mogu da naprave problem. Suludo je, jer sve što udišemo, a nije zdrav i čist vazduh ima štetan efekat.-

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading