TINEJDŽERU PLUĆA STALA OD VEJPA! Lekari upozoravaju: Decu mami boja, ukus i miris, nisu ni svesni OPASNOSTI od ektronske cigarete!

Autor:

Vesti

28.09.2023

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i klasične cigarete, tako i alternativne varijante stvaraju zavisnost koja se kod mladih manifestuje nervozom, razdražljivošću, buntom...

TINEJDŽERU PLUĆA STALA OD VEJPA! Lekari upozoravaju: Decu mami boja, ukus i miris, nisu ni svesni OPASNOSTI od ektronske cigarete!

Foto: shutterstock

Pafovi i vejpovi zbog odsustva nikotina postali su popularna zamena za klasične cigarete. Koriste se svuda, pa i u zatvorenim prostorijama, a sve veći problem postaje to što se maloletnicima neretko dele besplatno, pa ih tako konzumiraju i osnovci i srednjoškolci.

Dr Ika Pešić iz Nacionalne agencije za kontrolu duvana kaže za "Blic" TV da decu najviše mami boja i ukus vejpa koji je često sličan ukusu voća i slatkiša.

- Deca nemaju kritičnost prema upotrebi toga i ne znaju šta se sve tu nalazi. Njima je samo prihvatljiva i primamljiva boja i te arome i maskeri i mirisi i ukusi koji su prilagođeni mladima, jer su radi uglavnom o ukusima i slatkiša i voća, sve ono što deca i mladi vole - kaže dr Pešić.

O štetnosti pušenja govori se godinama i ono se dovodi u vezu sa nastankom različitih karcinoma kao i mnogih drugih bolesti, a ništa manji rizik ne izazivaju ni nove moderne cigarete.

Primer 14-godišnjeg dečaka iz Britanije posebno je šokantan.

- Kad su ga roditelji odveli kod pedijatra imali su šta da vide. Njemu je vejpovanje izazvalo strašno zapaljenje pluća tako da njegova plućna funkcija je potpuno bila u zastoju, na kraju je smeštena u bolnicu - kaže dr Ika Pešić.

U Srbiji je prethodni Zakon o zaštiti potrošača zabranjivao prodaju nikotinskih proizvoda maloletnim licima, ali u njih ne spadaju vejpovi i pafovi. Novi Zakon o duvanu, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine menja tu praksu i obuhvataće i ove proizvode.

Foto: pixabay.com

 

Prodavci kažu da sve više i više mladih dolazi da kupi cigarete, prenosi Blic. Zbog toga je, kažu stručnjaci, neophodna i kontrola od strane roditelja.

- Ako imate roditelje pušače koji konzumiraju duvanske proizvode, oni ne mogu da zabrane svojoj deci. Jednostavno, mora da postoji jedan primer. Ono što može da se uradi je ograničavanje, nepopularna mera, ali ograničavanje džeparca i onda naravno neće moći da kupuju. Ili priprema užine kod kuće, tako da onda nemaju novac kod sebe koji bi mogli da potroše na kupovinu ovih proizvoda - kaže psihološkinja Ana Vlajković za "Blic" TV.

Kao i klasične cigarete, tako i alternativne varijante stvaraju zavisnost koja se kod mladih manifestuje nervozom, razdražljivošću, nekada buntom i kroz bojkot i loše rezultate u školi, pa treba biti oprezan i adekvatno objasniti detetu da pafovi sa ukusima, bojama i mirisima nisu zamena za slatkiše.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading