ZABRANA ELEKTRONSKIH CIGARETA KOD MALOLETNIKA UVOD U RADIKALNIJE MERE! Stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost: Evo u kojim zemljama su ukinute!

Autor:

Vesti

06.04.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača, koji se odnosi na zabranu prodaje elektronskih cigareta maloletnim licima.

ZABRANA ELEKTRONSKIH CIGARETA KOD MALOLETNIKA UVOD U RADIKALNIJE MERE! Stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost: Evo u kojim zemljama su ukinute!

Foto: Shutterstock

Zabrana prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnim licima sve je izvesnija. A to postaje još jasnije nakon današnje objave Ministarstva unutrašnje i spoljašnje trgovine da rade na izmeni Zakona o zaštiti potrošača.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva izmene će biti u delu koji se odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.

Sve ovo usledilo je nakon intenzivne kampanje ministarke zdravlja Danice Grujičić o tome da se potpuno zabrani pušenje u zatvorenim prostorijama, koja je sve zastupljenija u svetu.

Povodom mogućnosti uvođena zabrane prodaje elektronskih cigareta maloletnim licima oglasili su se stručnjaci, koji upozoravaju na štetnost ovih proizvoda čija je prodaja u poslednje vreme uzela maha.

Neretko na školskom dvorištu možemo videti i osnovce koji koriste takozvane "vejpove", koji se mogu kupiti gotovo na svakom ćošku, a on njihovom štetnom uticaju po najmlađe ne možemo čuti tako često.

- Svako unošenje nikotina je štetno tako da moramo da prihvatimo da sužavamo prava pušača. Sa druge strane nema potrebe pušiti, u toj elektronskoj cigareti nema ništa korisno, ljudi se godinama truju i kad obole onda dolaze na lečenje i troškove snose i pušači i nepušači. Elektronska cigreta kod maloletnika može da bude uvod u pušenje standardnih cigareta i zato neminovnost je da se stavi tačka na prodaju tog proizvoda - navodi za Republiku primarijus dr Petar Borović.

Foto: YouTube/Printscreen

Primarijus dr Petar Borović

Kako dalje objašnjava ovaj stručnjak za štetne uticaje nikotina i kofeina na naš organizam, svet je već uveliko uveo ovu vrstu zabrana:

- U svetu se široko zabranjuju elektronske cigarete, jedan od razloga je i zloupotreba, jer tako pušači koji unesu elektoronsku cigaretu, a onda ih vidiš da puše standardne cigarete u zatvorenom prostoru gde je to zabranjeno i naprave problem te je zakonodavac bio prisiljen da resava taj problem nepopularnom merom zabrane.

ZEMLJE U KOJIMA SU ZABRANJENE E-CIGARETE

Argentina – Elektronske cigarete su zabranjene od 2011. godine. One se ne mogu legalno kupovati, prodavati ili uvoziti u zemlju, a zabranjene su čak i verzije bez nikotina.

Brazil – Brazilska vlada zabranila je proizvodnju i prodaju e-cigareta 2014. godine. Ukoliko vas policija uhvati da ih pušite, biće konfiskovane, a vi ćete platiti kaznu.

Brunej – E-cigarete su u Bruneju ilegalne od 2010. godine. Ukoliko vas uhvate da na javnom mestu pušite e-cigarete, platićete 300 dolara ako se radi o prvom takvom prekršaju, ili 500 dolara ako je u pitanju ponovljen prekršaj. Lična upotreba kod kuće zvanično nije zabranjena, ali se putnicima ipak savetuje oprez.

Egipat – Iako se zakon ne sprovodi striktno, elektronske cigarete su zabranjene od 2015. godine i mogu vam ih konfiskovati na carini.

Indija – Elektronske cigarete su zabranjene u šest država (Džamu, Kašmir, Karnataka, Pendžab, Maharaštra i Kerala) i u njima se strogo primenjuje. Pred dve godine čovek je osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu za korišćenje i prodaju elektronskih cigareta u Pendžabu.

Republika

Foto: pixabay.com

e-cigarete

Indonezija – Iako su putnici prijavljivali da se elektronske cigarete mogu kupiti na javnim mestima u turističkim oblastima, i na Baliju čak postoje kafei u kojima se puše elektronske cigarete, one su zabranjene u Indoneziji.

Jordan – E-cigarete, uključujući i one bez nikotina, zabranjene su od 2009. godine.

Kambodža – E-cigarete su zabranjene od 2014. godine.

Katar – U ovoj zemlji elektronske cigarete su zabranjene od 2014. godine i ne smeju se unositi u zemlju.

Liban – E-cigarete su zabranjene od 2016.

Malezija – Ne postoji zabrana na nivou cele zemlje, ali su države Johor, Kedah, Kelantan, Negeri, Terengganu i Sembilan zabranile njihovu prodaju. U Selangoru je pušenje e-cigareta zabranjeno u parkovima, na benzinskim pumpama i u javnim zgradama i može vas koštati 2.300 dolara ili do dve godine zatvora.

Meksiko – E-cigarete su zabranjene, jer je u ovoj zemlji zabranjeno sve što liči na duvan, a nije duvan. Takvi proizvodi ne smeju se prodavati niti uvoziti u Meksiko. Mnogi putnici sa elektronskim cigaretama u zemljama ulaze bez problema, ali dešavalo se da na granici nastane problem.

Norveška – Svi proizvodi koji sadrže nikotin su zabranjeni u Norveškoj. Ali Norvežani smeju da ih uvezu ukoliko imaju potvrdu od doktora da su im potrebne za ostavljanje cigareta. Stranci ne mogu da ih unesu u zemlju.

Oman – Iako su putnici prijavljivali da se dozvoljava lična upotreba e-cigareta, one su zakonom zabranjene 2012. godine.

Panama – Uprkos navodima da se korišćenje e-cigareta za ličnu upotrebu toleriše, uvoz i prodaja su ilegalni.

Filipini – E-cigarete su zabranjene i svako ko krši ovaj zakon se suočava sa kaznom od četiri meseca u zatvoru.

Singapur – Elektronske cigarete, ali i punjenja i dodaci za njih, ne smeju se kupovati, prodavati niti koristiti od 2010. godine. Za ovaj prekršaj propisane su kazne do 5.000 dolara. Carinici putnicima na aerodromima mogu konfiskovati e-cigarete.

Tajvan – E-cigarete se klasifikuju kao droga po tajvanskom zakonu i njihov uvoz i prodaja mogu da dovedu do zatvorske kazne.

Tajland – Ova zemlja ima veoma striktan zakon u vezi sa elektrnskim cigaretama. Ukoliko vas policija uhvati da pušite e-cigaretu u Tajlandu, platićete paprenu kaznu, a potencijalno vas čeka kazna do 10 godina zatvora.

Turska – E-cigarete su zabranjene u Turskoj i mogu vam ih oduzeti na aerodromu.

Ujedinjeni Arapski Emirati – Prodaja i uvoz elektrnskih cigareta je ilegalna. Ukoliko vas na aerodromu uhvate sa njima, velike su šanse da će vam biti konfiskovane.

Urugvaj – Prodaja i uvoz elektronskih cigareta zabranjeni su od 2009. godine.

Venecuela – Neki putnici su prijavili da su slobodno pušili na javnim mestima, ali neki su na licu mesta bili kažnjeni novčanim kaznama. Kupovina i prodaja elektronskih cigareta su zabranjeni u Venecueli.

Vijetnam – Elektronske cigarete su u Vijetnamu zabranjene odnedavno, a kazne mogu biti veoma oštre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Lala od Banata

06.04.2023 13:39

Zabraniti prodaju za sve !!!! Zabrana za maloletne ?? Kupiče Tata ili Mama jer taman da oni ne vole svoje dete, sve želje če mu ispuniti.