Pomozimo Slobodi i Vjeri slanjem 140 na 2407

Autor:

Vesti

06.04.2023

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sestrama Slobodi i Vjeri hitno je potreban novac za terapije!

Pomozimo Slobodi i Vjeri slanjem 140 na 2407

Foto: Fondacija Humanost bez granica

Bliznakinje Sloboda i Vjera Vukosav (2014) iz Nevesinja, rođene su iz uredno vođene trudnoće, mesec dana pre zakazanog termina. Sa devet meseci izgovoraju svoje prve reči i razvijaju se kao i njihovi vršnjaci. Sa 13 meseci su prohodale, a funkcionalni govor zamenjuju neartikulisanim glasovima. Postopeno im se gubi kontakt očima, neodazivaju se na ime, a povećava se hiperaktivnost i razdražljivost. Prvu postavljenu dijagnozu dobile su sa tri godine života i ona je glasila ADHD.

Devojčice su vođene na brojne preglede, logopedske i defektološke tretmane, koje su roditelji plaćali. Dok su vršnjaci napredovali, one su ostajale zatočene u svom svetu. Jedan od načina komunakicije sa okolinom, devojčice su uspostavile kroz muziku. Iako ne reaguju na ime, a često deluju i odustno, one umeju da otpevaju razne pesmice do kraja. Pre upisa u prvi razred Sloboda i Vjera dobijaju dijagnozu autizma.

Foto: Fondacija Humanost bez granica

 

Zbog povećane hiperaktivnosti i nemogućnosti da sede i sarađuju sa asistentom, kako je predviđeno u inkluzivnoj nastavi, roditelji se odlučuju da devojčice upišu u školu predviđenu za njihove potrebe.

Danas devojčice Sloboda i Vjera ne mogu da kažu svojim roditeljima kad ih nešto boli, ne mogu da im kažu zašto su srećne, zašto tužne ili ljute a ne mogu ni da razumeju zašto su neke stvari iz okoline opasne i zabranjene. Zbog povećane hiperaktivnosti one zahtevaju stalni nadzor nekog od roditelja ili stručnih ljudi. Sloboda i Vjera su nedovno dobile brata, sa kojim se još uvek ne igraju, ali ga osećaju i nikada ga nisu povredile, niti to žele.

Svakodnevne vežbe kroz igru su Slobodi i Vjeri sastavni deo života!

https://www.youtube.com/shorts/dtEKyej6Ecc

Roditelji veruju da će se uz pomoć novih istraživanja, funkcionalnom medicinom i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom doći do poboljšanja kvaliteta života devojčica. Sestre pokazuju intoleranciju na određenu hranu, tako da bi  bilo neophodno da se urade analize, koje bi dovele do velikog značaja, kako bi se napravila ciljana personalizovana ishrana i suplementacija za optimizaciju organizma. Kada se ovaj proces završi slede dalje pretrage da bi se pratilo stanje da li su devojčice u budućnosti kandidati za transplantaciju matičnim ćelijama.

Za početak lečenja neophodno je da se sakupi 10.000 evra. Roditelji mole za pomoć sve one, koji mogu da pomognu da se sakupe sredstva i na taj način omogući devojčicama oporavak.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu bliznakinjima Slobodi i Vjeri za lepšu budućnost, tako što će preko FONDACIJE – humanost bez granica, poslati SMS sa brojem 140 na 2407. Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a.

Cena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS-a imaju korisnici MTS, Yettel, A1 i Globaltel mreže.

Pomozimo Slobodi i Vjeri!

SMS: 140 na 2407

Dinarski račun: 160-6000001631812-09

Devizni račun: 160-6000001643882-77

IBAN: RS35160600000164388277

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Foto: Fondacija Humanost bez granica

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading