U BEOGRADU OBELEŽEN SVETSKI DAN ARTRITISA Ako se ne prepozna na vreme ova bolest ostavlja TEŠKE POSLEDICE, naročito kad su u pitanju DECA!

Autor:

Vesti

12.10.2023

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važna je edukacija pedijatara da kod dece na vreme primete simptome, kaže dr sci Gordana Sušić.

U BEOGRADU OBELEŽEN SVETSKI DAN ARTRITISA Ako se ne prepozna na vreme ova bolest ostavlja TEŠKE POSLEDICE, naročito kad su u pitanju DECA!

Foto: Branimir Jovanović

Pod sloganom "U tvojim je rukama, preduzmi akciju" juče je obeležen 12. oktobar, Svetski dan artritisa (WAD).

U organizaciji ovog događaja učestvovali su Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) i Udruženja roditelja dece obolele od artritisa u Srbiji zajeno sa Udruženjem reumatologa Srbije (UreS) i Udruženjem medicinskih sestara-tehničara i fizioterapeuta Srbije u reumatologiji (UMSTFTSR).

Foto: Branimir Jovanović

 

Tim povodom održana je konferencija na kojoj je naglašeno da je misija ORS da pomogne obolelima od reumatskih bolesti i članovima njihovih porodica, ali i svim zainteresovanim građanima.

Cilj konferencije, kako je navela predsednica ORS prim. dr Mirjana Lapčević, je povećanje opšte svesti javnosti i državnih organa o potrebi programa za prevenciju i savremeno lečenje reumatskih i mišićno-koštanih bolesti (RMKB) s obzirom na njihovu masovnost, posledice i to što oboleli često imaju ograničenja u samostalnom funkcionisanju i suočavaju se sa diskriminacijom.

Navedeno je da u Srbiji imamo 1.800.000 obolelih od RMKB, a 100.000 obolelih od artritisa. Nažalost od tih 100.000, više od 2.000 čine deca.

Foto: Branimir Jovanović

 

Dr. sci med. Gordana Sušić, pedijatar-reumatolog kaže da je najbitnije na Svetski dan artritisa skrenuti pažnju opšte javnosti na ovu bolest.

- Ove bolesti su po svojoj prirodi auto-imune i hronične i ukoliko nisu na vreme prepoznate ostavljaju posledice na koštano-zglobni sistem, pogotovo kad se radi o deci koja se razbole u ranom uzrastu. Najbitnija je prevencija, ali i edukacija pedijatara da na vreme primete ovu bolest. Što se tiče terapije, lečenje u Srbiji je moguće kao i svuda u Evropi, biološki lekovi se kod nas daju već 17 godina i oni su napravili veliki pomak u terapiji i u brzom smirivanju upalnih procesa na zglobovima.

Centralna manifestacija održana je u Beogradu kod spomenika Knezu Mihailu, gde su se okupili članovi udruženja, kao i zdravstveni radnici iz Instituta za reumatologiju. Svečana ceremonija završena je puštenjem balona i vežbama koje predstavljaju prevenciju oštećenja zglobova kod obolelih od artritisa. Slične manifestacije juče su održane i u Nišu i Kragujevcu. 

Bonus video:


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading